måndag 29 juni 2015

Profetiorna går i uppfyllelse, Del 3

En kluven värld och vår genomskinliga tillvaro

En Kluven värld
Om vi går vidare i kapitel 14 så kommer vi ännu mer in på hur tillvaron upplevs idag. Vi har en kluven värld. Samtidigt som väckelser går fram över världen på ett sätt som vi aldrig set förut, så tar också ondskan för sig och vi ser hur Guds straffdomar drabbar länder som inte vill rätta sig efter Guds vilja.

Upp 14:14. Och jag ser och se ett vitt [skinande] moln och på molnet sitter en som är lik en människoson, som har en gyllene krona på sitt huvud och i sin hand en skarp skära [lie].
Upp 14:15. Och en annan ängel [budbärare] kommer ut ur templet, och ropar med väldig röst [ljud], till honom som sitter på skyn: Använd skäran [lien] och skörda, för den tiden [timmen] har kommit [infaller] för dig att skörda, eftersom skörden är mogen på jorden.
Upp 14:16. Och han som sitter på molnet använder sin skära [lie] på jorden och jorden skördas [mejas av].

Människosonen, Jesus själv, sitter här på ett moln. Vi kan här titta på orden om Jesu himmelsfärd i Apg 1:9 när ha lyftes upp inför deras ögon och en sky tog honom bort. Nu får vi se honom sitta på ett moln och det är han som skördar. Det är hans skörd. Den väckelse som vi nu ser över stora delar av Jorden.

Det är också intressant att här notera ordet molnet i vers 14. Idag kallar man hela internet för ett moln och man talar om molntjänster och att lagra i molnet etc. Här har vi alltså på nytt en bild in i vår tid. Internet används i Jesu tjänst idag och det är samtidigt som de stora väckelserna går fram som aldrig tidigare i världen.  

Fortsätter vi kan vi se att det här äger rum samtidigt som vredens druvor skördas och Guds vredes vinpress trampas.

Upp 14:17. Och en annan ängel [budbärare], kommer ut ur templet, det i himlen, även han har en skarp skära [lie].
Upp 14:18. Och en annan ängel [budbärare], som hade auktoritet över elden, kommer ut från offeraltaret och ropar ett väldigt rop till honom som har den vassa skäran [lien], han ropar: Använd din vassa skära [lie] och skörda jordens druvklasar, för hennes druvor är fullmogna.
Upp 14:19. Och ängeln [budbärare] slungar sin skära [lie] in i jorden och skördar jordens vinskörd och kastar in den i Guds väldiga vredes vinpress.
Upp 14:20. Och vinpressen utanför staden trampas och det kommer ut blod ur vinpressen ända till hästarnas tömmar [betsel], längs 1600 stadier [c:a 30 mil].

Ondskan verkar och därmed också Guds vrede, parallellt med att väckelsen går fram. Det är något som vi känner igen i vår tid, vi har en kluven värld, där vi ser både Guds verks framgång men också ondskan i tillvaron och som en följd av det Guds vrede.

Det är intressant att notera att 30 mil, det är samma sträcka som från södra delarna i Libanon och ner till Gaza och inklusive större delarna av Gaza remsan.


Vår genomskinliga värld
Idag är världen helt genomskinlig tack vare vår massmediala tillvaro. Vi kan sitta i soffan framför TV eller surfa på datorn och se allt just som det händer. Det är helt unikt och något som var otänkbart för några år sedan.

Upp 15:2. Och jag ser såsom ett hav av glas blandat med eld och de som segrar från vilddjuret och från hans bild och från hans märke [prägling, kännetecken], från hans namns siffra. De hade ställt sig vid [på, mot] glas havet och håller Guds harpor.

Här ser vi hur Bibeln beskriver den här helt genomskinliga världen som vi har idag som ett hav av glas, och händelserna beskrivs som eld. Det är det vi ser. De mest våldsamma och spektakulära händelserna. Och vi ser det just som det händer. 

Är vi lösta från Vilddjurets tänkande i TV och på Internet, då ser vi att Gud har makten, för hans profetior går i uppfyllelse och det han förutsagt händer och vi får sjunga Moses och Lammets sång.

Upp 15:3. Och de sjunger Guds tjänare Moses sång och Lammets sång, de sjunger [förklarar]: Väldiga och fantastiska [underbara, förunderliga] är dina gärningar, Jesus [Herre] Gud den allsmäktige. Rättfärdiga och sanna dina vägar, du de heligas [folkens (annan grundtext)] kung.
Upp 15:4. Vem lyder [fruktar] verkligen inte dig Jesus [Herre], och lovprisar dit namn, för endast du är helig, för alla folken skall komma, och skall tillbe [böja sig] inför dig, för dina rättfärdiga beslut [domar, påbud] klargörs.

Vi ser i sången att alla människor skall komma och tillbe inför Jesus. Hans rike är alltså på väg, Och det som händer nu i världen är alltså det som förebådar att Guds rike skall komma.

Även om mycket av det vi ser, ser negativt ut, så är det lika fullt saker på väg i det som Gud nu skall genomföra, på vägen till sitt Rike för oss.

Jag brukar ibland tänka på det ställe i bibeln där Jesus säger till sina lärjungar att de är priviligierade för de får se honom när han går omkring här nere första gången. Vi tillhör de som får se när han kommer och genomför sitt rike, och det borde smälla minst lika högt.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar