lördag 20 juni 2015

Fundering 150620 Att inte ljuga i Jesu namn

Hur är det nu med det tredje budet. Det som brukar läsas som: Du skall inte missbruka Herren din Guds namn, och som också kan översättas:

3
2 Mos 20:7.  Du skall inte lyfta fram din Guds Jesu [Jashves] namn att användas till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet], för den blir inte ostraffad av Jesus [Jashve], som förstör hans namn genom att använda det till lögn [avgudadyrkan, meningslöshet].

Här har vi ett bud som mera är riktat till oss som kristna. Det är vi som går runt och representera Jesus, och det är då viktigt att vi är ärliga, att ord och handling stämmer överens. Att det vi säger också är det vi tror innerst inne. Ibland är det lätt att slira lite på sanningen för att framstå som bättre än man egentligen är.

Man skall som kristen vara ödmjuk och alltid vara beredd att erkänna sin ofullkomlighet, men att i Jesus har vi livet, det är han som ger oss rätt att kalla oss kristna.

Det finns också de som vill läsa in olika saker i Bibeln och tvingar andra att tro på deras sätt, annars är man inte riktigt kristen. Men sanningen är att man är kristen när man tagit emot Jesus, hans nåd och frälsning, inget annat.

T ex, de som anser att man måste tro på en skapelse på 7 dagar där deras egen tolkning av vad som hände gäller och inget annat. Men vet vi med säkerhet hur Gud gjorde när han skapade, det är kanske så att det har varit en evolution som skapade människorna, som de flesta vetenskapsmän i dag är överens om, då skall vi som kristna erkänna det. Annars är vi lögnare och drar Jesus i smutsen. Vi måste se upp här så att vi inte bryter mot det tredje budet och missbrukar Jesu namn.

Det här är lika dant som när kyrkan på 1600 talet hävdade att det var solen som gick runt jorden och inte tvärs om som vetenskapen just konstaterat då. Här visade det sig att kyrkan hade fel och hade genom sin envishet dragit Jesu namn i smutsen. Vi får inte göra om misstaget.

Kanske är det, det här som gör att Kyrkor och församlingar har det svårt idag. Kristna har genom tiderna bluffat och framställt sig själva som frommare än de egentligen har varit. Kristna har tvingat på folk trosuppfattningar och doktriner som senare visat sig vara fel. Och andra har kommit med syndakataloger som innehållit allt möjligt som hattar och knut i nacken etc. Och allt samman har gjorts i Jesu namn och Jesus har blivit dragen i smutsen.

Så låt oss som kristna inte lägga på oss själva eller andra saker som vi inte kan stå för innerst inne. Och har vi problem med något då skall vi gå till Jesus med det för han har fördragsamhet med vår ofullkomlighet och vill hjälpa oss.

De som har problem med vad man skall använda 1 Moseboks första kapitel till kan läsa mina inlägg i den här bloggen som heter Guds Generalplan. Där går jag igenom Guds andliga skapelse, den vi har idag runt omkring oss, där Gud skapar människan till sin avbild, till sitt blod, frälst i Jesus. Det är det här budskapet som Gud lagt ner i de här versarna, ett fantastiskt innehåll, som visar att Gud verkligen finns för han viste vad som skulle hända redan när de första versarna skrevs i Bibeln.

vi behöver inte hjälpa Gud på traven genom att ta upp den fysiska skapelseberättelsen, och tvinga de kristna till något som inte stämmer idag. Då är vi Laodicea och då bryter vi mot det tredje budet och drar Jesus i smutsen.

Tänk vilken fantastisk Gud vi har!



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar