tisdag 16 juni 2015

När kommer Jesus, har Noa svaret.

Många människor undrar när Jesus kommer. Det är många som idag säger att snart kommer Jesus, men när kommer han då. Finns det något svar på det i Bibeln.

Vi har en mycket intressant profetia i Bibeln som har många tider i sig, och man kan fråga sig varför. Om inte just för att Gud vill ge oss en nyckel med tider in i vår tid. Det vi talar om är berättelsen om Noa. Man kan se Noa som en Jesus gestalt och berättelsen om Noa som en profetia på Jesus och hans församling.

På samma sätt är Noa och arken, Kristi kyrka. När Jesus blev förkastad i det judiska trossamfundet, och judarna blev fördrivna ut över värden och tron på Jesus skulle ha försvunnit, då byggde Gud sin kyrka bland hedningarna, på samma sätt som Noa byggde sin båt som seglade på havet, på hedna havet och därmed bevarades tron på Jesus. Och som vi skrev i början så finns det mycket exakta tider angivna när de olika sakerna händer i berättelsen och de kan leda oss idag när vi ser hur tiden går framåt.

Låt oss i all ödmjukhet titta på vad tiderna säger, väl medvetna om riskerna som vi alltid ställs inför när vi försöker peka ut tider i Guds profetia, för det är endast Gud som vet exakt när saker skall ske.

Vem var Noa

Att Noa var en Jesus gestalt det kan vi se i de första delarna i berättelsen.

1 mos 6:8 <Trad:> Men Noa fann nåd i Jashves ögon.
| <Alt:> Och Herren [Noa*] upprättar [för ut] nåden i Jesu [Jashves] närvaro.
{*Noa [det upphör, vila, bo, den som leder, han som lämnades ensam kvar]}
1 mos 6:9 Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.
Här ser vi att liksom Jesus var fullkomlig var Noa det. Liksom Jesus stod för nåden, hade också Noa den.

Israels folk uppfyllde inte Guds krav.
1 mos 6:12 <Trad:> Och Gud såg jorden och se den var fördärvad, för allt kötts livsstil var fördärvad på jorden.
| <Alt:> Och Gud bekymrar sig för den fasta grunden, för se den är fördärvad, för allt evangelisk liv är korrupt på den fasta grunden.

Här konstaterar Gud att land, Israels folk, vid den tiden är fördärvat och korrupt. Gud kunde inte ge människorna det han ville genom Israels folk, det behövs något annat.

Alla är välkomna till fräsningen i Arken
1 mos 6:14 Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].

Och det som behövs är Jesus, hans nåd och hans församling, kyrka, och i vers 14 får vi läsa om Kristi kyrka som skall vara täckt med renhet, genom försoningen. Den försoning som vi vet att Jesus gav oss.

1 mos 6:19 Och av alla djur allt kött skall du föra in två av alla, till livet i arken med dig, hankön och honkön skall det vara.

Evangeliet är till för alla, liksom alla slags djur kom till Noas Ark så får alla människor komma till Jesu församling, bli frälsta och räddade.

1 mos 7:9 <Trad:> Två och två kom de till Noa, hane och hona, såsom Gud befallt Noa.
| <Alt:> Röda, ja genomröda kom de till Herren [Noa] till hans bröst, ärliga och genomborrade, såsom Gud befallt Herren [Noa]. 

Vi ser att det är de frälsta som kommer, de som upplevt Jesu blod och som är ärliga i hans namn och offer. Det är vägen in i arken.

Judarna fördrivs från sitt land
1 mos 7:11 I det 600: e året i Noas liv, i den 2:a månaden, på 17:e dagen i månaden, då öppnade sig alla urhavets källor för fullt, och alla himlens fönster [slussar] öppnade sig.

Regnet börjar på det 600:e året av Noas liv i den 2:a månaden. På 17 dagen. Det symboliserar när fördrivningen av Judarna från deras land börjar, det är då hedningarna börjar ta över landet. Och den tidpunkten var när Jerusalem erövrades och Templet bröts ner år 70 e. kr.

1 mos 7:21 <Trad:> Och allt kött som rörde sig på marken dog, fåglarna och boskapsdjuren och varelser och alla kryp, som rör sig på marken och alla människor.

Förföljelsen och fördrivningen av Judarna från deras land fortsätter och vi ser också att Livet i Jesus, Jesu frälsning den finns inte längre i Israels land. Allt liv i landet utplånas. Livet som finns det är det som nu finns i Arken. En symbol för Jesu kyrka, den hednakristna kyrkan, som flyter uppepå vattnet, symbolen för hedningarna.

De Kristna erövrar och innehar Jerusalem
1 mos 8:4 <Trad:> Och arken stannade på den 7:e månaden, den 17 dagen i månaden, på mitt berg Ararat.

Nästa tid vi ser är när Arken stannar på Ararats berg. Och antalet dagar fram till den här tidpunkten är 150 dagar (5 månader efter regnet började och 30 dagar per månad). Det största berget andligt sett det är Jerusalem. Och här kan vi nu hitta en nyckel i den här profetian, där varje dag motsvarar 7 år (Samma som de 7 församlingarna som Guds kyrka bestod av under hedningarnas tid.)

Om vi utgår från år 70 då Jerusalem intogs och Templet förstördes så ger 7 år per dag i profetian. 7*150 + 70 = år 1120. Korsfararna innehade Jerusalem mellan 1099 och 1187. Alltså har vi hamnat mitt i den tiden. Och därmed ser vi att här stämmer profetian. Kristi kyrka var vid den här tiden på det andligt sett största berget, Jerusalem.

Vattnet sjunker undan, Israels folk början återvända till sitt land
1 mos 8:5 <Trad:> Och det var dags för vattnet att gå bort och det sjönk undan och fortsatte den 10:e månade, och i den 10:e månaden på 1:a dagen [på 11:e dagen, på 10:e på 1:a] i månaden visade sig topparna på bergen.
1 mos 8:6 <Trad:> Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 <Trad:> Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.

Nästa tid som nämns är den 10 månaden 1 dagen och det är alltså 7 * 30 + 14 = 224 från det regnet började, och lägger man till de 40 dagarna (i vers 6) så får man 264 dagar. Och tar man 7 år för församlingarnas tid och med början år 70 får vi: 1848 + 70 = år 1918, Slutet på 1:a världskriget och året innan 1917 hade England befriat Israel från Turkiet och Balfour deklarationen som sedan kom sade att alla Judar hade rätt att bosätta sig i landet.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].

Här ser vi första gången som land är torrt, alltså första gången som Israel har hela sitt land. Nu är det Israels tider och det började med korpen som flög ut, Israel började att samlas, och då räknar vi 1 dag som ett år, vi ser tiderna mellan, månad 10 dag 11, och månad 1 dag 1 året efter. Det är 50 dagar och 1917 + 50 = 1967. Det år när Israel fick hela sitt land. Men vi ser också hur Noa inte går ut ur arken än. Det kommer i nästa vers.

1 mos 8:14 Och i 2:a månaden [det nya, nyårsfesten] på 27:e dagen [tiden, säsongen] i månanden [det nya, nyårsfesten] var den fasta grunden [landet, jorden, marken] torr.
1 mos 8:15 Och Gud talade till Noa, han sade till honom:
1 mos 8:16 Gå ut [För ut, Frambringa] från arken [lådan] du och din hustru [kvinna] och dina söner och dina söners hustrur [kvinnor] med dig.
1 mos 8:17 <Trad:> Alla djur som är med dig, alla varelser bland fåglarna och bland boskapsdjuren och bland alla landdjur som rör sig på marken, låt dem gå ut med dig och överflöda jorden och föröka sig och bli många på jorden.

Här har vi tiden 2:a månaden och 27:e dagen och tidigare hade vi månad 1 och dag 1, det blir alltså 30 - 1 + 27 = 56 och med 1967 som bas får vi då 2023. Det motsvarar det år när Noa går ut ur Arken. Då är åter land helt torrt och alla i arken går med honom ut. Ut till Israels land som nu är helt befriat av Israel.

Och för mig är det logiskt att den här punkten motsvara Jesu återkomst. När han kommer med de sina, till Israel, och den tid av fred och frid som Gud har lovat Israel börjar.

Vi kan också se hur de som går ut ur Arken, nu sprider sig på Jorden och därmed alltså, de som varit i Arken, som är frälsta fyller Jordens alla hörn. Guds frälsning genom Jesus kommer alltså att ta över Jorden.

Och man kan också se det här att jorden är torr, vattnet är borta, hela jorden består nu av Guds församling. Och det är tillsammans med Jesus som hans församling kommer ut och intar hela jorden.

Men här är som vanligt viktigt att vi är försiktiga när vi sätter ut årtal i framtiden och talar om vad som skall hända. Endast Gud vet med säkerhet vad som ligger i framtiden.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar