söndag 21 juni 2015

Fundering 150621 Guds profetiska Sabbat

Det 4:e budet är intressant för det är profetiskt.

4
2 Mos 20:8.  Kom ihåg Sabbatsdagen så att du helgar den.
2 Mos 20:9.  Sex dagar skall du arbeta och göra allt ditt arbete.
2 Mos 20:10.  Men den 7:e dagen, Sabbaten, den tillhör Jesus [Jashve] din Gud, då skall du inte göra något eller överhuvudtaget arbeta, du och din son och din dotter, din tjänare [slav] och din tjänarinna [trofaste] och din boskap och din gäst [främling] som är inom [i] dina portar.
2 Mos 20:11.  För på 6 dagar gjorde [gör] Jesus himlen [det väldiga namnet] och jorden [den fasta grunden], havet [livet] och allt som är i dem och han vilade [han skall vila] på den 7:e dagen. Så därför välsignade [välsignar] Jesus [Jashve] Sabbatsdagen och han helgade [skall helga, skall rena, skall peka ut] den.

Det viktigaste som kommer att hända mänskligheten det är Guds seger genom Jesus. Guds rike kommer att upprättas och människorna kommer att bli som Gud vill ha oss. Alla knän kommer att böjas för Jesus. Det är visst och sant och det är en av de viktigaste sanningarna som Gud vill ge oss.

Det är därför som vi firar Sabbatsdagen, som vi har ledigt var 7:e dag, en dag som vi skall helga och då vi skall tänka på Gud och på Jesus. Det är för att den kommer att förverkligas över hela jorden, Guds 1000 års rike som kommer. (Upp 20:1 - 4)

Vi kan se hur de olika judiska högtiderna är till för att fira det Gud skall göra och också idag till stora delar redan gjort.

Påsken visar på Jesu offer på korset.
Det osyrade brödets högtid talar om Jesu renhet.
Förstlingskärvens högtid är till för att visa hans uppståndelse
Pingsten är till för att visa Den Helige andes utgjutelse.
Basunhögtiden pekar på de 7 församlingarnas tid och Evangeliets spridning över Jorden.
Försoningsdagen och Lövhyddohögtiden var kanske den tid när Jesus egentligen föddes och är enligt många också den högtid som pekar på Jesu återkomst. När han slutligen skall ta över hela jorden.

Men den främsta av alla högtider och den vi ständigt upprepar 1 gång i veckan det är alltså Sabbaten. Det är att vila den 7:e dagen för att påminna oss att Gud kommer, när tiden är inne, att bli färdig med sin andliga skapelse. Till sist kommer Jesus att regera världen.

Och som vi läser i Ps 90:4 och 2 Pet 3:8, så är 1 dag som 1000 år och Gud har redan arbetat med sin andliga skapelse i 6000 år idag och vi är nu framme vid den tidpunkt när Guds rike skall ta över, när 1000 årsriket skall utbreda sig. De 7 dagar som vi pratar om här det är de som finns i 1 Mos 1 och som beskriver Guds andliga skapelse av människan till sin avbild, att vara som han vill ha oss, en del av honom.

Tänk att vi tillhör den generation som snart får uppleva det här och se hur Gud genomför sitt rike och är färdig med sin skapelse.


Karl Håkan


Den som vill läsa mer om Guds andliga skapelse rekommenderas att läsa inläggen under huvudrubrik Guds Generalplan (del 1 – 4) i den här bloggen. De innehåller Guds Andliga skapelse och vad Gud har gjort och kommer att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar