onsdag 17 april 2019


Dagens företag är som forna tiders kungarike
190417

Förr var det kungarna som krigade om mark och folk och makt, och handel etc.

Idag är det företagen som i stället slåss på världsmarknaden om marknadsandelar och arbetar för att få monopol.


Dagens företag är inte bundet av några landsgränser utan arbetar internationellt. Om ett land lagstiftar mot företaget flyttar man till ett annat land.

Idag har man inte slavar men man har arbetare och tjänstemän med lojalitetsplikt. Och de behöver sin lön så de står på samma nivå som slavarna och de livegna förr. De måste lyda och finna sig i villkoren.

Visst kan man byta företag, men förr kund man ju också flytta mellan länder. Men det företag som man arbetar på det måste man vara lojal till.

Företag kan sluta allianser med varandra och samarbeta. Precis som länderna gjorde förr för att bli starkare.

Vi ser idag hur företagen arbetar för Globalisering. En total marknad där de kan arbeta precis som de vill. Alla länder är öppna och ingenstans finns några luriga konkurrenter. Deras immateriella rättigheter är totala över hela världen. Det är drömmen för ett företag idag. Liksom det förr var att vara världshärskare. Alla länder lyda mig jag den store kungen.

I det här läget är det viktigt att vi har krafter som kan begränsa de stora företagens makt. Inte låta dem bli världshärskare. Öppna upp samhället så att andra kan komma in och göra saker på ett bättre sätt utan att vara bundna av det stora företagets patent och begränsningar.

Fri kopiering borde vara en hederssak. Det som är bra ska man ta efter. Det ska inte förbjudas och hindras. Då stoppar man ju utvecklingen.

Om istället man kan ta en bra sak göra om den och göra den bättre då går utvecklingen framåt.

Jesus hjälp oss att få det öppna samhället, där allt är synligt och där allt kan kopieras fritt.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar