torsdag 25 april 2019


Jesu seger 133,
Jerusalem är en bild på Lammets hustru


I många sammanhang pratar man om Den Heliga Staden. Guds Jerusalem. Men vad är det egentligen.

Här ser vi att Det Heliga Jerusalem är Lammets hustru. Det är vi som är frälsta, det är vi som tagit emot Guds nåd. Och det är så hela jorden kommer att bli en gång.

Upp 21:9. Och en av de 7 änglarna [budbärarna] som hade de 7 skålarna, som var fulla med de 7 sista plågorna, kommer till mig och säger: Kom hit, jag skall visa dig bruden, Lammets hustru.
Upp 21:10. Och han för mig i [genom] ande till ett högt och stort berg och visar mig den väldiga staden, det heliga Jerusalem, som kommer från himlen, från Gud.


Vi kommer längre fram att kunna läsa hur fantastisk den Himmelska staden är. Och det är alltså i själva verket det Gud anser om den frälsta människan.

Jesu frälsning är fullkomlig. När vi kommer till honom och låter hans frälsningsverk komma in i oss då blir vi så fantastiska som den Himmelska staden beskrivs.

Och vi har tidigare citerat 1 Mos 1:22 och vi tar det igen för det passar in här också.

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.

Här ser vi att människan är Guds likhet, också att det är när vi är tillsammans med Jesus vi är det. Mannen här är Jesus och Kvinnan är Lammets hustru. Alltså vi som är frälsta och lever med Jesus.

Den här sanningen, att det är när vi är tillsammans med Jesus som vi är frälsta. Är det tyvärr inte många som ser i den här versen Upp 21:9 – 10, och den finns alltså redan här i Bibelns första kapitel.

Vi kan också läsa om det här i Upp 4 det Bibelställe där vi får se in i himlen.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Här ser vi att Gud är treenig, består av tre väsen, men också ett fjärde och det är just vi människor frälsta av Guds nåd. Vi får vara med. Och det var det som var målet med hela Guds Andliga skapelse.

Vi ser de 4 väsendena, Den första Lejonet av Juda, den andra en Tjur, symboliserande Fadern, och den 4:e Örnen symboliserande Den Helige Ande. Men däremellan finns det 3:e Väsendet med ett ansikte som en människa och det är alltså vi. De frälsta.

Och att det är av nåd det ser vi i den 10 och 11 versen. Vi ser här de 24 äldste, som är representanter för oss, och som lägger ner, kastar, sina kronor framför tronen och hyllar Jesus. För det är han som har frälst oss. Allt är ett verk av Jesus.

Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

Så det är alltså därför som det Heliga Jerusalem, som alltså egentligen är vi som är frälsta, Det är därför som det kommer ner från Gud för det är hans gåva till oss. Hans Frälsning. Den fantastiska. Allt är av nåd.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar