söndag 28 april 2019


Jesu seger 136,
Det är Guds ljus vi har när vi är frälsta


När vi blir frälsta får vi Guds ljus. Vi ska lysa med Guds ljus ut i världen.

Upp 21:11. Och den har Guds härlighet [strålglans], och dess ljus är likt en dyrbar sten likt kristallklar jaspis.


Här läser vi alltså om Guds stad, som är en bild på Lammets hustru, den frälsta människan, Jesu församling. Och den ska vara ljus i världen.

Vi kan läsa Jesu egna ord om det här i Mat 5.

Mat 5:13.  Ni är jordens [världens] salt, men om saltet handlar dåraktigt [förlorar smaken], med vad skall man salta, till inget duger det, nej det är bara att kasta ut för att trampas ner av människorna.
Mat 5:14.  Ni är världens [universums] ljus [eld] inte kan man dölja [hemlighålla] en stad som ligger på ett berg [kulle]
Mat 5:15.  Inte heller tänder man en lampa och sätter den under skäppan (Romerskt volymmått), utan i lamphållaren och den lyser för alla i huset.
Mat 5:16.  På det här sätter skall ert ljus [eld] skina [stråla] för människorna, för att de skall se era goda gärningar [ärliga arbete] och prisa er fader som är i himmelen [himlarna].

Och att det är Jesu ljus som vi ska stråla vidare det ser vi också när vi läser i Skapelseberättelsen.

1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.
1 Mos 1:15 <Trad:> Och det skall bli lysande kroppar på himlavalvet till att verkligen ge ljus på marken, och det blev så.
1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.

Den symboliska betydelsen av de två ljusen Solen och Månen är Jesus och hans Församling. Jesus är det stora ljuset som lyser på dagen och vi församlingen är det lilla ljuset som lyser på natten.

Och det ljus som vi har det är en reflektion av Jesu ljus precis som Månens ljus ju är en reflektion av Solens ljus.

Det här är en intressant bild som Gud har gett oss redan här i Bibelns första kapitel och som visar att det är endast när vi låter oss fyllas med Jesu ljus som vi kan vara det ljus i världen som Gud vill ha oss till.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar