söndag 7 april 2019


Jesu seger 120,
Jesus är den förste och den siste



Jesus är Alfa och Omega, den förste och den siste, han är början och slutet. Det är genom Jesus som hela vår Civilisation har byggts upp.

Jesus har gjort det. Det kan vi se idag.

Och det är intressant att han faktiskt också finns både i Bibelns första vers och i Bibelns sista vers.

Upp 21:6. Och han säger: Det är gjort [har blivit till, har fötts]. Jag är Alfa och Omega, början och slutet [resultatet]. Åt den som törstar skall jag ge från källan med livets vatten, fritt [gratis].


Låt oss titta på Bibelns första vers:

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].

Här ser vi att det som i den vanliga översättningen är översatt med i början, eller som vissa översättningar säger i begynnelsen, det kan också översättas med genom förstlingen, den förstfödde. Och det är alltså Jesus. Och det är alltså genom Jesus som allt är skapat.

Jesus är det väldiga namnet, det fantastiska livet, Han är den fasta grunden att bygga på. Allt liv kommer genom honom. I Jesus finns kraften att skapa liv.

Och den här första versen i Bibeln kan man alltså se som Bibelns Rubrik. Det är det här hela Bibeln handlar om. Hur Gud genom Jesus, det väldiga namnet, skapar livet.

Och går vi till Bibelns sista vers så hittar vi Jesus igen.

Upp 22:21. Vår Herres [Jesu, Jashve], Jesu [Frälsares] Kristi [Messias, den Smordes] nåd [glädje, gåva] vare med er alla, Amen [sant, fast].

Här har vi åter Jesus och nu får vi se att det är Jesu nåd som är det centrala. För att få detta liv som Jesus har åt oss behövs ingen egen prestation. Allt är av Nåd och det är bara att komma till Jesus och ta emot hans gåva, hans nåd, för han har gjort verket åt oss.

Jesus lever och därför ska vi leva!

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar