tisdag 23 april 2019


Jesu seger 131,
Osanning har inte i Guds rike att göra


Det är viktigt att man som kristen vinnlägger sig om att vara ärlig. Saker som är uppenbart fel ska man inte hävda är sanning.

Och det är viktigt att man i Kristna sammanhang inte tvingar människor att tro det som vetenskapen har bevisat är fel.

Vetenskapen är ju egentligen bara våra ögon, och sann och ärlig vetenskap ska man kunna lita på.

Upp 21:8. Men åt, fega [försagda] och otroende [hedningar] och anstötliga och mördare och hor karlar [manliga prostituerade, otuktiga] och troll karlar och avgudadyrkare [idol dyrkare] och alla som är falska [lögnaktiga, vilseledande], är deras del i sjön som brinner med eld och svavel. Det är den andra döden.

Det finns klara sanningar och uppenbara lögner och där tror jag de flesta kristna är överens om att det är sanning som gäller för en kristen. Men så finns det andra påstående som är lurigare för att de kan se sanna ut men visar sig vid en närmare granskning inte vara det. Vetenskapen har idag gjort stora framsteg och många kristna har svårt att ta till sig det här.


En sådan sak är hur vi ser på Skapelsen. Gud har skapat allt ja så är det men hur gjorde han det. Och hur lång tid tog det.

Det finns de som hävdar att Gud skapade allt på 6 dagar och att det ägde rum för 6000 år sedan. Och det måste alla Kristna tro. Men studerar vi verkligheten idag ser vi att exakt så har det inte varit.  Det finns arkeologiska bevis för att Världen är äldre.

Det finns t ex Kristna som hävdar att om man tror på evolutions teorin så kan man inte vara Kristen, fast men på goda grunder kan konstatera att Gud nog faktiskt skapade tillvaron just med hjälp av Evolution.

Varför har annars alla levande varelser i princip liknande uppsättning gener. Visserligen med olika mönster men med samma grundtänk. Och vi människor har t ex 98 % av våra gener identiska med Schimpanser. Varför då om det inte är för att vi kommer ur en gemensam förfader.

Men vad är det då som står i 1 Mos 1 undrar någon. Jo det är en profetia på hur Gud skapar den Andliga tillvaron som vi lever i och det är därför som Gud på den 6:e dagen skapar människan till sin avbild, Till man och kvinna. Det är Jesus och Församlingen, som ska uppfylla hela jorden. Jesu frälsning ska komma till alla.

Det är det som är Guds Andliga skapelse, Evangelium och Frälsning. Där vi får bli Guds barn och tillhöra Gud.

Här kan vi läsa de versar där Gud skapar människan och i den alternativa översättningen ser vi vilken seger som ligger i det här.

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.
| <Alt:> Och Gud skapade Adam [människan, den blodröde] i överensstämmelse med sig själv, genom Guds like [likhet, avbild] skapade han honom, till sanning och den vi skall genomborra [och förbannelse] skapade han dem.

Och läser vi Bibelns första vers så ser vi att det är just den Andliga skapelsen som avses.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].

Här ser vi just hur den förstfödde, alltså Jesus är det väldiga namnet och den Fasta grunden som vi ska bygga på. Ja han ska vara vårt liv där vi ska röra oss.

Och läser vi Bibelns Andra kapitel så kan vi läsa orden Jesus Guds son där.

1 Mos 2:4 <Trad:> Detta är berättelserna om då himmelen och jorden skapades, det är Guds Jashves verk, jord och himmel.
| <Alt:> Dessa berättelser är om då det väldiga namnet [det fantastiska livet] och den fasta grundens skapades, det är Jesus [Jashve] Guds sons resultat, en fast grund och ett väldigt namn [ett fantastiskt liv].

Här ser vi i Bibelns andra vers ”Jesus Guds son”, så kan man nämligen översätta det som står där. Och fortsättningen av det andra kapitlet, visar vilket fantastiskt liv som finns i Jesus. Där är paradiset och välsignelse floder mm. Och genom Jesus skapades församlingen, kvinnan, Jesu hustru, Vi kommer från Jesus och har fått hans Evangelium och Kraft.

Och läser vi 1 Mos 4 så hittar vi Kain och Abel en profetia på hur Judarna, Kain, dödade Jesus, Abel och hur Judarna blev fördrivna från sitt land för det.

Och berättelsen om Noa är en profetia på hur Gud räddar det Andliga livet, när Judarna blir fördrivna från sitt land. Land blir översvämmat och intaget av hedningarna. Då flyter Kristi församling (en Arken) överst på hedna havet och där finns alla olika typer av Djur representerande alla folk och stammar som Jesus frälser.

Och till sist landar Arken och marken blir torr och det är när Israels land upprättas, alltså i våra dager, då går Noa ut ur arken till den torra marken och det motsvarar att Jesus kommer tillbaka.

Så här kan man gå igen berättelserna och deras Profetiska innehåll är fantastiskt.

Men när man ska tvinna kristna människor att t ex tro att för 5000 år sedan var hela jorden översvämmad och vattnet var så högt att det täckte Himalaya. Då gör man våld på verkligheten. Och hindrar sunt tänkande människor från att bli kristna.

Om hela Jorden varit totalt översvämmad för 5000 år sedan hade det synts överallt som avlagringar och hur tog sig kängururna till Arken?

Nej det är som vi sa i ett tidigare avsnitt att det finns fundamentala delar som vi alla måste tro som är Kristna, och det är Jesus som Guds son och vår frälsare.

Men i många andra delar måste vi alltså tillåta varandra att vara lite annorlunda, så att var och en känner i sitt hjärta att det han tror också är det han upplever som sanning.

Det är ju också så att om vi hävdar saker, med bestämdhet som är fel enligt vetenskaplig forskning, då undrar ju folk om det är lika dant med det vi säger om Jesus. Så därför är det väldigt viktigt att vi som kristna vinnlägger oss om att vara ödmjuka och inte gå emot vetenskaplig forskning.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar