måndag 29 april 2019


Jesu seger 137,
Jesus kommer från Judarna



Det är för att Jesus kommer från Judarna, från Israel, som den Judiska tron ligger till grund i den kristna tron, och det är därför som vi här i texten ser att staden, det som alltså är Jesu hustru, de frälsta människorna, är kopplat till Israels 12 stammar.

Upp 21:12. Och med en hög och väldig mur med 12 portar, och vid portarna 12 änglar [budbärare], och skrivna namn, som är Israels söners 12 stammars.


Vi kan också se det här på andra ställen i Bibeln. Redan i det 2:a kapitlet möter vi, att Jesus kommer från Israels folk. Från Judarna.

Vi läser:

1 Mos 2:4 <Trad:> Detta är berättelserna om då himmelen och jorden skapades, det är Guds Jashves verk, jord och himmel.
| <Alt:> Dessa berättelser är om då det väldiga namnet [det fantastiska livet] och den fasta grundens skapades, det är Jesus [Jashve] Guds sons resultat, en fast grund och ett väldigt namn [ett fantastiskt liv].

Här ser vi hur Guds Jashve också kan skrivas som Jesus Guds son. Det var alltså han som kom fram här i Adam. Adam är i det 2:a kapitlet en symbol på Jesus. Vi kan läsa i nästa vers.

1 mos 2:7 <Trad:> Och Guds Jashve formade människan [Adam] av stoft från marken och han blåste in levande ande i hans näsa och så blev människan [Adam] en levande själ.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds son formades till Adam [människan, den blodröde] av avskräde [skräp] från mänskligheten [den kvinnliga människan] och han blev inblåst med levande ande i sin näsa och så blev Adam [människan, den blodröde] en levande själ [ande].

Här kan vi just läsa om hur Jesus både var sann människa och sann Gud.

Stoft från marken symboliserar just det Judiska samhället där Jesus föddes. Men i och med att Gud blåste in sin Ande var alltså också Guds Ande i Jesus.

Det var därför som Jesus blev Guds son den som kunde frälsa världen.

Att marken, är Israel, det ser vi om vi läser i skapelse berättelsen (1 Mos 1:9 – 12) där Gud på den tredje dagen skapar marken och ut av det kommer växterna. Det stationära livet, lagen. Och det skedde mellan 2000 och 1000 före Kristus. Då Israel trädde fram och fick sitt land. Det som alltså var det 3:e årtusendet i Guds Andliga skapar plan.

Jesus och därmed frälsningen, kommer genom Israel och det som Gud gett redan på Gamla testamentets tid.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar