torsdag 2 maj 2019


Jesu seger 140,
Jesus är domaren

Här i Upp 21:15 när man mäter staden och dess portar och dess mur så är det en domshandling. Det som är inne i Staden är godkänt, det som är utanför är inte godkänt.

Upp 21:15. Och han som talade med mig har en gyllene mätstång, för att mäta staden och dess portar och dess mur.


Frälsningen har sina gränser. Det är i Jesus som frälsningen finns. Och vi måste låta oss styras av honom och leva i honom. Då är vi inne i staden och då har vi Jesu skydd.

Vi kan läsa om domen på många håll och det första stället där Bibeln talar om domen är i 1 Mos 2:19 - 20

1 mos 2:19 <Trad:> Och Guds Jashve formade från marken alla markens djur och alla fåglar i himmelen, och han förde fram dem till människan [Adam] för granskning och allt som människan [Adam] kallade den levande varelsen det var dess namn.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds son lät det formas från mänskligheten [den kvinnliga människan], allt ondskans [hustruns] liv, och allt himmelskt mörker och han offrade Adam [människan, den blodröde], för till honom kallar han var och en till att godkänns, och all välsignelse, Adams [människans, den blodrödes] levande ande, vars auktoritet består, proklamerar han till var och en.
1 mos 2:20 <Trad:> Och människan [Adam] namngav med namn alla boskapsdjur och alla himmelens fåglar och alla markens djur, men åt människan [Adam] fanns inte någon hjälp som motsvarar honom.
| <Alt:> Och Adam [människan, den blodröde] proklamerade med position, alla de tysta och allt det väldiga namnets strålglans och allt det kraftfulla livet, men för Adam [människan, den blodröde] fanns inget stöd [skydd, inhägnad] som motsvarade honom.

Här ser vi hur Adam, som här är en profetisk bild på Jesus, dömer djuren. Det vill säga han namnger dem. Att namnge är att tala om hur något är, alltså att döma. Och vi ser också att av djuren från marken fanns ingen, som motsvarade det Adam, Jesus behövde, Det vara bara Eva, som kom från Adam själv som blev godkänd (1 Mos 2:22 – 24).

Det är samma som här (Upp 21:15 ovan) där vi ser hur bara det som är i staden, det som är från Gud, människan frälst i Jesus, som är godkänd.

Det andra stället där vi kan läsa om domen är i Upp 20:11 - 15

Upp 20:11. Och jag ser en väldig skinande [vit] tron och han sitter på den. Jorden och himlen flyr bort från hans ansikte, och ingen plats finns för dem.
Upp 20:12. Och jag ser de döda, små och stora, ställda inför Gud, och böcker öppnas och ytterligare en bok, det är livets, och de döda döms utifrån det som skrivits i böckerna, enligt deras gärningar.
Upp 20:13. Och havet ger ifrån sig de döda, i sig, och döden och dödsriket [Hades] de ger ifrån sig de döda i sig. Och de döms, var och en enligt sina gärningar.
Upp 20:14. Och döden och dödsriket [Hades] slängs i elds sjön. Detta är den andra döden.
Upp 20:15. Och om någon inte finns skriven i livets bok, slängs han i elds sjön.

Här ser vi samma sak. Den som står skriven i livets bok, alltså har fått livet från Jesus, tagit emot honom. Han är godkänd, han ska inte kastas i Eldssjön.

Det är bara med frälsningen i Jesus som vi klarar oss, Livet finns där i tron på Jesus.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar