lördag 4 maj 2019


Jesu seger 142,
Siffran 144 finns också i Guds stad

12*12

Här möte vi åter siffran 144. Det är 12*12, och det står för en förening av Gamla och Nya förbundet.

Upp 21:17. Och han mäter dess mur, 144 alnar [c:a 72 m] i en människas mått, som är lika med en ängels [sändebuds].


Vi mötte tidigare de 12 portarna och de 12 fundamenten som var Gamla och Nya förbundet och här mötet vi alltså det också.

Vi tittar på det förra stället igen.

Upp 21:12. Och med en hög och väldig mur med 12 portar, och vid portarna 12 änglar [budbärare], och skrivna namn, som är Israels söners 12 stammars.

Upp 21:14. Och stadens mur har 12 fundament, med Lammets 12 apostlars namn.

Den kristna tron är ett resultat av både det gamla förbundet med lagen och det nya förbundet med Jesu försoning. Utan lag finns heller ingen försoning. Och Jesus är den som uppfyllde lagen, lagen som kom med de 12 stammarna.

Jesu budskap fördes sedan vidare av de 12 apostlarna.

Vi har ytterligare ett bibelställe där vi kan läsa om de 144 och här i form av de 144 000. Men siffran 144 går alltså igen här också.

Upp 14:1 Och jag såg och se ett lamm står på berget Sion och med honom 144 000, som har namnet på sin fader skrivet på sina pannor.

Upp 14:2. Och jag hör ljud från himmelen som ljud av många [mycket] vatten och som ljud av väldig åska och jag hör ljud av harpospelare spelande med sina harpor.
Upp 14:3. Och de lovsjunger efter en ny sång [sångsamling], framför tronen och inför de 4 väsendena och de äldste och ingen kan läras den sången [sångsamlingen] förutom de 144 000, de som har köpts fria från stoftet [jorden, myllan].
Upp 14:4. Dessa är de bland kvinnor som inte smutsar ner [befläckar] sig, för dessa är jungfrur, de är efterföljare till Lammet, där han speciellt går åstad för att dessa, som Guds och Lammets första frukt, blir köpta från människorna.


Det vi ser här är en försmak av det som ska komma. Och det är det som hände 1967 när Israel intog hela Israels land och hela Jerusalem. Då stod de på berget Sion och de är alltså de som tror på Israels Gud, Fadern.

Och samtidigt föll den Helige Ande i alla Kristna samfund och det är den andra delen där det står om lovsången som ingen kan lära sig. Det är Andedopet.

Och så här kommer det alltså också att bli. Den försmak som vi ser här där Israel får sitt land och där den Helige Anden uppfyller alla kyrkor kommer alltså att upprepa sig, så att både de traditionella Judarna och de Kristna kommer att få möta Jesus och få det Gud har lovat fullt ut.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar