onsdag 1 maj 2019


Jesu seger 139,
Det Nya förbundet gäller



Det 12 apostlarna representerar det nya förbundet. Jesu och frälsningen i honom. Förutom de 12 stammarna (som vi läste om i vers 12) som representerade det gamla förbundet är alltså också de 12 apostlarna, representanter för det nya förbundet med.

Upp 21:14. Och stadens mur har 12 fundament, med Lammets 12 apostlars namn.


Det är för det som den här siffra 144 dyker upp flera gånger. Det är för den är 12*12 det blir 144 och det är alltså Gamla förbundet (de 12 stammarna) och Nya förbundet i Jesus (de 12 apostlarna) tillsammans. Det är det som är Guds frälsning.

Och vi vet hur Jesus själv sa: Jag har inte kommit för att upphäva lagen utan för att fullfölja de. Och så är det. Jesus är lagens fullbordan. Och på flera ställen i det Gamla testamentet kan vi läsa om Jesus, frälsaren som skulle komma. Och mycket av det som gjordes i Gamla testamentets tid var bilder av det som skulle komma med Jesus.

Och det mest populära stället i Bibeln här är ju Jes 53.

Jes 53:3.  Han var föraktad och utblottad bland människor, en människa med smärtor och som var bekant med sjukdom, och som man gömmer ansiktena för, han föraktades, och de hade ingen tro på honom.
Jes 53:4.  Sannerligen, vår sjukdom bär [lyfter av] han och vår ångest, bördorna, och vi trodde han blev förintad [gav upp andan] av Guds slag och förnedring [tukt]. 
Jes 53:5.  Och han var sårad [genomborrad, orenad] för vår bedrövliga synd, för våra missgärningar. Agan, vårt straff kom på honom, och genom hans sår blir vi helade.
Jes 53:6.  Vi var alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men Jesus [Jashve] lät allas vårt straff komma över honom.

Och det var Apostlarna som fick, när den helige Ande fyllt dem, gå ut i världen och predika och sprida detta glada budskap att i Jesus finns frälsning för alla.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar