fredag 16 oktober 2020

Jesu seger 27, Psalm 2:s version av 1000 års riket

 

Jesu seger 27,
Psalm 2:s version av 1000 års riket
 



Här i Psalm 2 kan vi se hela det händelseförlopp som vi har idag. Vi ser hur man vill från Jordens ledare bli kvitt Jesus. Men hur Guds vrede upptänds och vi får läsa att det är Jesus Guds son som har makten, Han är kung (Ps 2:6 – 7).
 
Och här kan vi liksom i Upp 19 se att efter Guds Vrede och efter Järnstavens verkan så kommer en ny tid där det är Jesus och hans Budskap som ska styra (Ps 2:10 - 12).
 
De som styr de ska göra det med Jesus. Det är i förtröstan på honom som man ska syra världen.
 
Ps 2:1. Varför är hedningarna rasande och folk larmar om det värdelösa.
Ps 2:2. Jordens konungar reser sig och furstarna rådslår tillsammans, på grund av [mot] Jesus [Jashve] och på grund av [mot] Messias [en smord].
Ps 2:3. Låt oss slita av deras band och låt oss kasta av oss deras rep.
Ps 2:4. Min Herre sitter i himmelen, han skrattar, han förlöjligar dem.
Ps 2:5. Då talar han till dem i ilska och i sin vrede skakar han om [ansätter han] dem.
Ps 2:6. För jag har insatt min konung på Sion, mitt heliga berg.
Ps 2:7. Jag förkunnar Guds beslut, Jesus [Jashve], säger han, är min son, den jag födde dig den dagen.
Ps 2:8. Begär från mig, och jag ger dig hedningarna [folken] som din arvedel [besittning] och din egendom intill jordens ändar.
Ps 2:9. Du slår sönder dem med järn stav, som formade saker krossar du dem.
Ps 2:10. Och nu konungar, i hans förstånd hans fostran [tuktan], led jorden.
Ps 2:11. Tjäna Jesus [Jashve] så att man ser det [i vördnad, i rädsla] och gläd er så att ni skakar [skälver, genomilas].
Ps 2:12. Beväpna dig med [Brinn för] renhet [sonen, arvtagaren, den älskade], vänd om från vrede [så att han inte är rasande], så att ni [och] inte går förlorade, för han brinner nästan som vore det med raseri, lycklig du som helt förtröstar på [har sin tillflykt till, hoppas på] honom.
 
Här ser vi versarna 10 till 12 som beskriver just det som gäller när vi är i 1000 års riket. De styrande ska styra på det sätt som Jesus vill. De ska tjäna Jesus. Och inte bara det att det ska tjäna Jesus, utan det ska vara glädje i att tjäna Jesus, en oerhörd glädje.
 
Och det som beskrivs i Upp 20:4, detta att sitta på troner ihop med Jesus. Det beskrivs här som att leda jorden i hans förstånd, hans fostran. Det är alltså ett annat sätt att uttrycka sig. Men Jesus ska vara med. Det är hans tänk och anda som ska råda.
 
Men också Jesu renhet i tankar och handling. Det ser vi i vers 12 där det talas om att man ska beväpna sig med renhet. Och det är samma ord som Jesus gav till församlingen i Laodicea. Som uppmanas att köpa Guld renat i elden och vita kläder av Jesus.
 
Så åter igen ser vi att i 1000 års riket kommer det att vara Jesus och hans anda som kommer att leda de som styr och det kommer att vara sanning och renhet i det som görs. Och det kommer att vara som en fest som vi läst tidigare för Gud har kommit till oss och vi får vara ett med honom.
 
Karl Håkan
 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar