söndag 25 oktober 2020

Jesu seger 36, Alla ska dömas

 

Jesu seger 36,
Alla ska dömas
 

Men det är inte bara jag som kommer att träffa Jesus och få se honom. Alla ska göra det. Och alla kanske inte gjort upp sitt liv med honom. Och vad kommer att hända med dem. Vad kommer Jesus att säga till dem.
 
Upp 20:12. Och jag ser de döda, små och stora, ställda inför Gud, och böcker öppnas och ytterligare en bok, det är livets, och de döda döms utifrån det som skrivits i böckerna, enligt deras gärningar.
Upp 20:13. Och havet ger ifrån sig de döda, i sig, och döden och dödsriket [Hades] de ger ifrån sig de döda i sig. Och de döms, var och en enligt sina gärningar.
 
Det borde fler tänka på vad de ska säga till Jesus, och vad han kommer att säga till dem. Och vad kommer att hända med dem som aldrig hört talas om Jesus, och plötsligt får se honom.
 
Det är en fråga som många funderat på och för att får svar på den ska vi läsa Rom 2:6 – 16.
 
Rom 2:6. Han kommer att ge var och en enligt hans gärning.
Rom 2:7. Sannerligen, ära och pris och odödlighet, till dem som söker evigt liv, genom goda gärningar i uthållighet.
Rom 2:8. Men till dem, ut ur [från] kiv och olydnad, sannerligen så att de blir överbevisade, ger det ondska, vrede och straff.
Rom 2:9. Nöd och ångest mot varje människas själ, från dess onda verk [det onda den åstadkommit], juden först men också greken.
Rom 2:10. Men ära och heder och fred [harmoni] till alla som arbetar för det goda, juden [firad, prisad, vördad, dyrkad] också [även här] först [främst] och så greken [icke juden, hedningen].
Rom 2:11. För Gud är inte partisk [ojust].
Rom 2:12. För de som syndar [felar] utan lag förgörs [tillintetgörs] utan lag, och alla de som syndar [felar] med lag de kommer att dömas [värderas, bedömas] genom lag.
Rom 2:13. För inte den som hör lagen handlar rätt enligt Gud, men den som gör lagen [den som gör enligt lagen] han kommer att frikännas [göras rättfärdig].
Rom 2:14. För medan hedningarna som är utan lag, innehar det naturligt [håller sig till naturen, använder det naturliga], fullgörs lagen. De utan lag de har det, åt sig själva är de lag.
Rom 2:15. De visar den skrivna lagens gärning i sina egna hjärtan, genom att deras själar vittnar med samvetet, medan tankarna inbördes anklagar men också försvarar.
Rom 2:16. På dagen [Vid tiden] då Gud dömer [bedömer] det som är gömt i människan, enligt mitt evangelium, genom Jesus, Messias [Kristus, Den Smorde].
 
Alla människor har Guds lag i sina hjärtan. Alla hör gods röst i sitt samvete. Och det är alltså, hur de som inte känner Jesus, följer den rösten som Gud kommer att döma dem.
 
Och vi ser här att Jesus inte är partisk utan han dömer var och en efter det som finns i vårt inre han läser det som en uppslagen bok.
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar