fredag 29 januari 2021

Guds frälsningsplan 1, Den Fysiska och den Andliga skapelsen

 

Guds frälsningsplan 1,
Den Fysiska och den Andliga skapelsen


 
Det är inte utan att man upplever en viss förvåning, ja Entusiasm, när man upptäcker att Bibelns första kapitel faktiskt innehåller hela Guds frälsningsplan. Istället bukar folk Normalt läsa det här som den fysiska skapelsen av hela vårt universum inkl. jorden, och den läsningen har genom de senaste århundradena stundtals vållat stridigheter och stort rabalder.
 
Jag för min del ska inte gå in på det, utan vill bara hänvisa till när jag en gång för snart sagt 50 år sedan satt med Bibeln framför mig och sa till Gud: Varför har du lagt in de här fösta kapitlen i Bibeln, jag får inte ihop dem, ska jag riva ut de sidorna.
 
Gud svarade: Nej läs. Och jag började att läsa och plötsligt såg jag allt i ett nytt perspektiv. Det jag såg var en Andlig skapelse där allt började med Andligt tomhet och kaos för 6000 år sedan, för att idag vara framme vid den tidpunkt när Gud ska göra människan till Guds avbild, genom Jesus och hans offer. Vi  människor ska bli det Gud vill ha oss till och hela jorden ska få denna gåva av Gud.
 
Jag har sedan dess försökt föra ut den här tolkningen men hittills sällan nått någon större framgång, och samtidigt har jag mer och mer, konstigt nog, tvingats se de här som med näbbar och klor försvara sin fysiska tolkning av Bibelns första kapitel utan att egentligen riktigt förstå vad det är de försvarar. Man undrar om de själva läst bibelställena, eller om de bara rent allmänt känner ett behov av att, som de tror, hjälpa och försvara Gud i denna Gudlösa värd som vi har idag.
 
Men Gud behöver inte den här typen av försvar för han har t o m själv skrivit in två skapelseberättelser i Bibeln. Det finns nämligen 1 skapelseberättelse i 1 Mos 1 som börjar med att allt är bara vatten. Och en annan totalt annorlunda i 1 Mos 2 som börjar i 1 Mos 2:4 och där allt till att böja med är totalt torrt och dött.
 
Att Gud gjort så här är naturligtvis för att tala om att naturvetenskapen går framåt och kunskapen utvecklas och det är alltså helt OK att se olika på den fysiska skapelsen, alltså lägg in ett 3:e alternativ som idag bättre stämmer med vetenskapen idag.
 
Och det aktuella i dag är ju en skapelse där Evolutionen spelat en stor roll, det de flesta talar om och det är allts helt OK. Men även då är det Gud som styrde det hela och initierade. Han är kraften bakom och visste redan från börja vad som skulle hända. Alltså oberoende av teorier och betraktelsesätt är det Gud som är skaparen.
 
Men det som är mycket mera intressant här är den Andliga skepelsen. Gud lade redan från början in sin frälsnings väg för människan här i Bibelns första kapitel, och det är alltså det vi ska titta på.
 
För det visar verkligen Gud, ja att han är Gud, För ingen människa hade klarat av att för 3500 år sedan skriva ner det här som en fysisk skapelse på den tidens vetenskaps nivå, samtidigt som man lade in en bakomliggande berättelse som idag lyser fram och innehåller den Andliga skapelsen, och något som vi först idag kan se.
 
Det Gud är intresserad av är det Andliga och därför ät det just det som Gud har skrivit om här för att redan i Bibelns inledning ge oss kunskap hur han har tänkt sig det hela. Och vi som lever idag vi ser att den beskrivning som står här det är den som Gud följt. Det är han som har makten. Och då kommer han också att ta oss sista biten till den fullständiga segern där Gud har frälst alla oss människor och gjort hela Världen till vad vi skulle kunna kalla sitt Paradis, sin Stad, sin Frälsning.
 
Tänk vilken fantastisk Gud vi har och hans namn är Jesus.
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar