måndag 11 januari 2021

Jesus presenteras 3, Uppenbarelseboken är till för de Kristna

 

Jesus presenteras 3,
Uppenbarelseboken är till för de Kristna
 

Uppenbarelseboken är ställd till de 7 församlingarna. Och primärt till församlingarna som på den tiden låg i det som idag är Turkiet,
 
Men när man tittar efter så ser man att de 7 församlingarna också är de olika Kristna församlingarna genom tiderna och Uppenbarelseboken är alltså ställd till alla Kristna genom tiderna. Ja faktiskt också till Muslimerna eftersom en av församlingarna, Tyatira, är just Islam.
 
Upp 1:4. Johannes, till de 7 församlingarna, de i Asien, nåd till er och frid från den som är och som var, och som kommer, och från de 7 andar, som är framför hans tron.
 
Att de ursprungliga församlingarna låg i mindre Asien som idag är Turkiet det har man vetat genom alla tider. Men att de 7 församlingarna också är Församlingarna genom tiderna från Jesu uppståndelse och fram till hans återkomst det är något som vi har förstått först idag. För idag ser vi ju hur det har varit och då ser vi att det hela stämmer.
 
Går vi igenom de 7 församlingarna ser vi att det är:
 
Efesos
Den judekristna församlingen som försvann, men som har kommit inge idag i form av Messiasrörelsen bland Judarna.
 
Smyrna
Den första Hednakristna församlingen som i Romarriket var en förföljd församling, men som likafullt växte och till sist tog över hela Romarriket. Idag kan vi se den som de Kristna som är förföljda av Muslimländerna.
 
Pergamon
Den Romersk Katolska kyrkan som uppstod på 300 talet och som fört Kristendomen genom alla århundraden ända fram till idag.
 
Tyatira
Islam, den rörelse som blandade in Avgudadyrkan och som födde död bland Guds folk. En rörelse som bygger på vad som sagts av en som påstod sig vara Profet. En rörelse som vi idag ser genom dess våld mot vår västerländska civilisation, som inte klarar av den här typen av angrepp som kommer från Islam.
 
Sardes
De protestantiska Kyrkorna som uppstod på 1500 talet och som kom att reformera Kristendom och föra den tillbaka mot det som var en gång men inte komma hela vägen. En Kyrka som än idag men inte förstår när Jesus ska komma tillbaka.
 
Filadelfia
Den Kyrka som Jesus gillar för den förverkligar det han ville. Och den ligger också till Grund för den rörelse som vi kallar Messiasrörelsen bland Judarna idag. Den här kyrkan är fylld av Guds Ande och genom det kommer den att vara skyddad under ändens tid.
 
Laodicea
Det är Demokratirörelsen som vi har idag och som säger att om man bara har majoritets styra då blir allt bra. Men det visar sig att eftersom folk idag lämnat Jesus och den Kristna sanningen så spårar demokratin ur utan Jesus ur. Den blir falsk och blind. Och det är därför som Jesus säger att han ska utspy den ur sin mun. Och kanske är det, det vi ser idag i USA.
 
Tänk Jesus visste allt det här redan när Johannes skrev Uppenbarelseboken.
 
Karl Håkan

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar