söndag 3 januari 2021

Frälsningen 54, Summering 4, Frälsningen är som en stad

 

Frälsningen 54,
Summering 4,
Frälsningen är som en stad
 

Guds Frälsning är som en stad. När man är frälst är man inne i tryggheten. Idag förstår vi inte riktigt det här för idag är det ingen skillnad på stad och land. Banditer finns på båda håll. Men förr i tiden var städer trygghet. Man var innanför murar som man inte kunde komma förbi. Man hade portar där de som gick in kontrollerades.
 
På landet däremot var man ständigt utsatt för risken för överfall.
 
Det är i det perspektivet man ska se Stad. Tryggheten i Jesus, i hans frälsning. Han är som staden, han är vårt skydd som omger oss.
 
Och här när vi ser liknelserna om staden så ser vi att där både finns Lagen och Nåden. Både gamla förbundet med Israels stammar och nya förbundet med Apostlarna. Och det är ju som vi sagt tidigare, i Frälsningen finns både Lagen och Nåden. Nåd utan Lag fungerar inte, och Lag utan Nåd fungerar inte heller.
 
Men det är viktigt att komma ihåg att i Jesus är vi inte ensamma med lagens utmaningar utan Jesus är med oss och lägger sin lag i våra hjärtan. Lagen blir inte den utmaning som det var för Judarna utan i Jesus blir det lätt. Hans ljus lyser för oss och vi följer hans vilja. Han lägger sin lag i våra hjärtan så att det blir naturligt och fungerar.
 
Det är så vi har fått våra moderna kristna samhällen som har fungerat till skillnad mot gamla tiders samhällen utan Jesus som var barbariska. Och ser vi inte upp idag riskerar vi att åter hamna i dessa Jesuslösa samhällen och deras barbari och mänskliga hänsynslöshet.
 
I Jesus har vi frälsningen och skyddet och kraften att leva efter hans vilja. Att vara i hans stad och i hans välsignelse och sanning.
 
Frälsningen 18, Guds församling är som en stad
 
När Bibeln ska tala om Guds församling, om de frälsta, om Jesu Brud, då talar den om en Stad med murar. Och staden kommer från Gud. Den är himmelsk.
 
För oss som lever idag kan det verka som en konstig liknelse. En stad som skulle vara en vacker och fantastisk kvinna. Men en av de viktiga sakerna i livet är trygghet och det har man i en stad. Den som var på landet löpte alltid risk att bli anfallen av vilddjur, av rövare, etc.
 
På samma sätt som staden skyddar de som bor i den så gör Jesus, han är vårt skydd och vår trygghet och vår Gud.
 
Upp 21:9. Och en av de 7 änglarna [budbärarna] som hade de 7 skålarna, som var fulla med de 7 sista plågorna, kommer till mig och säger: Kom hit, jag skall visa dig bruden, Lammets hustru.
Upp 21:10. Och han för mig i [genom] ande till ett högt och stort berg och visar mig den väldiga staden, det heliga Jerusalem, som kommer från himlen, från Gud.
 
Frälsningen 18, Guds församling är som en stad (minjesus.blogspot.com)
 
Frälsningen 19, Guds ljus är klart och rent
 
Vårt ljus kommer från Jesus. Det är hans kunskap och sanning vi ska ha. Och den kunskap som Gud ger oss är sanningen. Det vi behöver.
 
Upp 21:11. Och den har Guds härlighet [strålglans], och dess ljus är likt en dyrbar sten likt kristallklar jaspis.
 
minJesus: Frälsningen 19, Guds ljus är klart och rent
 
Frälsningen 20, Lagens förbund finns med i Frälsningen
 
Det talas här om 12 portar som är Israels 12 stammar. Det här talar om det Gamla Förbundets tid och den finns alltså med också i Jesu frälsning. Gamla förbundet har inte upphört. Och den lag som Gud gav till Mose har inte upphört att gälla.
 
Och det är inte så som många hävdar att när man kommit in i Jesu nåd då har man ingen lag. Visst man är löst från lagen, dess makt är borta. Men den finns ändå. Och som det står i Bibeln. Gud ska lägga sin lag i våra hjärtan.
 
Upp 21:12. Och med en hög och väldig mur med 12 portar, och vid portarna 12 änglar [budbärare], och skrivna namn, som är Israels söners 12 stammars.
 
minJesus: Frälsningen 20, Lagens förbund finns med i Frälsningen
 
Frälsningen 21, Hela livet finns i Jesus
 
Alla olika delar av livet finns med i Jesus. Allt tillhöra Jesus, han tar hand om hela livet. Medgång och Motgång, Begynnelse och Ende allt finns med.
 
Vi ser det här när vi tittar i Upp 21:13.
 
Upp 21:13. Mot soluppgången [öster] 3 portar, mot nordanvinden [norr] 3 portar, mot sunnanvinden [söder] 3 portar, mot solnedgången [väster] 3 portar.
 
minJesus: Frälsningen 21, Hela livet finns i Jesus
 
Frälsningen 22, Nya Förbundet i Jesus är vår Fasta Klippa
 
Här i Upp 21:14 möter vi Jesu 12 lärjungar. De representerar det Nya Förbundet.
 
Nya förbundet står för Jesu försoning. Den lag som Mose fick möts i Nya testamentet av Jesu nåd. Genom Jesus är vi fria. Han har tagit vår synd, och satt oss på den Fasta Klippan.
 
Upp 21:14. Och stadens mur har 12 fundament, med Lammets 12 apostlars namn.
 
minJesus: Frälsningen 22, Nya Förbundet i Jesus är vår Fasta Klippa
 
Frälsningen 23, Guds mätstång är ren och ärlig
 
Gud mäter med en Gyllene mätstång. Guds mätning är ren. Gud har inga baktankar utan han är sann och trovärdig, när han mäter, när han granskar.
 
Guld är en beständig metall, den rostar inte. Den förorenas inte i luften. Utan den håller sig och bedömningen är lika för alla. Gud är inte jävig.
 
Upp 21:15. Och han som talade med mig har en gyllene mätstång, för att mäta staden och dess portar och dess mur.
 
minJesus: Frälsningen 23, Guds mätstång är ren och ärlig
 
Frälsningen 24, Vi möter åter 12 talet
 
När vi ser på stadens mått så möter vi åter 12 talet. Vi minns att det fanns 12 portar, och det fanns 12 fundament, representerande de 12 stammarna och de 12 lärjungarna till Jesus.
 
Alltså både Gamla och Nya förbundet var med i staden och här möter vi det igen. De mått som staden har innehåller 12.
 
Upp 21:16. Och staden är gjord i en fyrkant och längden är lika som bredden, och han mäter staden med mätstången till 12 000 stadier [c:a 230 mil]. Dess längd och bredd och höjd är lika.
Upp 21:17. Och han mäter dess mur, 144 alnar [c:a 72 m] i en människas mått, som är lika med en ängels [sändebuds].
 
minJesus: Frälsningen 24, Vi möter åter 12 talet
 
Frälsningen 25, Frälsningen är utan jämförelse
 
När vi läser här om staden, den som ska symbolisera frälsningen, och vi läser om Jaspis, och Guld och Pärlor och alla möjliga ädelstenar och det finns inte nog med fina saker i den här liknelsen. Men ändå når man inte fram.
 
Frälsningen är så mycket bättre. Den är totalt livsförvandlande för individen. Och när hela världen en gång kommer att bli frälst kommer det här att blir så fantastiskt att vi inte över huvud taget förstår det idag.
 
Upp 21:18. Och murens byggnadsmaterial var jaspis, och staden var av rent guld, lik rent [klart] glas.
Upp 21:19. Och varje fundament i stadsmuren var smyckad med en värdefull sten, det 1:a fundamentet, jaspis, det 2:a, safir, det 3:e, kalcedon, det 4:e, smaragd,
Upp 21:20. den 5:e, sardonyx, den 6:e, karneol, den 7:e, krysolit, den 8:e, beryll, den 9:e, topas, den 10:e, krysopras, den 11:e, hyacint, den 12:e, ametist.
Upp 21:21. Och de 12 portarna är 12 pärlor, varje port är av en pärla. Och stadens gata är av rent guld, som genomskinligt glas.
 
minJesus: Frälsningen 25, Frälsningen är utan jämförelse
 
Karl Håkan
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar