fredag 14 maj 2021

Guds frälsningsplan 101, Det är genom Jesu död som förbannelsen upphör

 

Guds frälsningsplan 101,
Det är genom Jesu död som förbannelsen upphör
 

Förbannelsen varar tills Jesus har dött. Det var genom sin död som Jesus tog bort förbannelsen.
 
Vi kan läsa det här i vers 19, där det står att förbannelsen ska vara tills Adam återvänder till marken och åter blir stoft. Alltså tills han dör.
 
Och vi vet att Jesus har dött för våra synder och också uppstått 
och därmed utplånat förbannelsen.
 
1 mos 3:17 <Trad:> Och till mannen sade han: Eftersom du lyssnade på din hustrus ord, och åt av trädet, som jag har befallt dig och sagt till att inte äta av, så därför förbannar jag marken för din säd. Genom hårt arbete [möda, slit] skall ni äta i alla ditt livs dagar.
| <Alt:> Och till Adam [människan, den blodröde] sade han: Eftersom du hörde på din hustrus [eld] röst när hon tog emot [tog in] av stadgan som jag har inrättat åt dig och sagt att du inte alltid skall använda den, så häller jag mitt vatten över mänskligheten, på grund av din säd, i hans sår skall ni få näring i alla ert livs dagar.
1 mos 3:18 <Trad:> Och törnen och tistel kommer att växa upp åt dig, och din föda är markens säd.
| <Alt:> Och bekymmer [bevakning] och tider skall komma och gå, och du skall ta till dig den strålande kraftfullheten [kvinnan].
1 mos 3:19 <Trad:> I ditt ansiktes svett skall du äta ditt bröd, tills du återvänder till marken, för från den togs du, för du var stoft och det skall du åter bli.
| <Alt:> Genom budskapet [plågan] i din närvaro, skall du inta segrar [bröd, värme], evig är din omvändelse [tills du återvänder], mänsklighetens Gud, för från den togs du, för du var den värdelöse [skräp], och du är till för att omvända de värdelösa [skräpet].
 
Redan här kan vi alltså läsa att det är genom sin död som Jesus tar bort förbannelsen. Och i vers 17, den alternativa översättningen, kan vi läsa att i hans sår ska ni får näring i alla era livs dagar.
 
Det är alltså genom Jesu död och genom Jesu lekamen som vi får liv. Och vi tar ju del av Jesu lekamen i nattvarden, och nattvarden påminner oss om hans död för oss, som gett oss hälsa, rättfärdighet och evigt liv.
 
Och det är intressant att konstatera att i den alternativa översättningen på vers 19 så kan vi på samma ställe läsa om hur det var genom att Jesus tog vår synd, gjorde sig själv värdelös som han kan lösa oss från vår synd, lösa oss från vårt tillstånd av värdelöshet.
 
Karl Håkan
 

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar