söndag 30 maj 2021

Guds frälsningsplan 117, Det var Judarna som fällde domen

Guds frälsningsplan 117,
Det var Judarna som fällde domen
 

Vi vet hur Judarna fångade in Jesus och dömde honom. Och vi ser här just det, Straffa kan också stå för ”att vara avundsjuk” men också ”besluta”, och ”hämnas” och det var det Judarna gjorde i det här sammanhanget. De dömde Jesus som en hämnd pgr sin avundsjuka.
 
1 mos 4:8 <Trad:> Och Kain sade till sin broder Abel när de var på fältet, och Kain straffade sin broder Abel och dödade honom.
| <Alt:> Och Kain [spjut, upphöjd, åkerman, avunds sjuk] talade med sin broder Abel [ande fylld, fåraherde, dödad, föraktad] och det skedde genom oskyldiggörandet [fullkomligheten] i Jesus [Jashve] i landet, och Kain var avundsjuk på Abel sin broder och dödade honom.
 
Vi har ju domen som Judarna fällde i Evangelierna, och där kan vi läsa att det var just för att han var YHWH, alltså Yashve, Yahve, Jihoa etc det finns olika uttalande på den Israeliska Gudens namn. Men betydelsen av namnet är ”han som är”, ”han som verkligen finns” etc. Och Jesus var ju förkroppsligandet av YHWH.
 
Men det var det som Judarna inte förstod och kunde acceptera. Vi kan läsa i Mark 14.
 
Mark 14:60. Och översteprästen reser då på sig mitt bland dem och ställer krav på Jesus, han säger: Du svarar inte, hur är det, de här vittnar mot dig.
Mark 14:61. Och han är lugn [tyst] och svarar inte. Åter frågar översteprästen honom och säger till honom: Är du Messias, den välsignades son.
Mark 14:62. Och Jesus säger då: Jag är [jag är=> Jashve (men i 1:a person på hebreiska, Guds namn som var en hädelse att uttala)], och ni kommer att se människosonen [Adams son] sittande på maktens högra sida och komma bland himlens moln [skyar, grumlighet].
Mark 14:63. Och översteprästen river då sönder sina kläder [skjorta, kappa] i det han säger: Behöver vi ytterligare något vittnesbörd.
Mark 14:64. Ni hör smädelsen [hädelsen], vad tycker ni. Och de alla dömer honom då till att vara skyldig till döden.
 
När Jesus säger, ”Jag är” och gör det förmodligen på Hebreiska, då säger han det som YHWH, Jashve, själv sade när han uppenbarade sig för Moses i den Brinnande Ugnen, han sa ju just det ”Jag är, är mitt namn”.
 
Och att Jesus var just YHWH sin kommit till oss, det var ju sanningen. Men att påstå det här för en vanlig människa var en hädelse. Och eftersom de inte förstod att Jesus kom från Gud och var Guds son trotts att han hade fullföljt det som stod i Gamla testamentets skrifter. Så dömde de honom.
 
Och att det skulle gå så här det visste Gud och vi kan alltså läsa det redan här i Bibelns 4:e kapitel.
 
Karl Håkan
 

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar