måndag 10 maj 2021

210510 Nyöversättning av Efesierbrevet 5:15 – 33

 Nyöversättning av Efesierbrevet 5:15 – 33
210510
 

Jag har gjort en översättning av Efesierbrevet 5:15 – 33 och jag lägger ut den här så att de som är intresserade kan läsa. Det som framförallt skiljer mina översättningar från gängse är att jag tillåter mig att inne i texten lägga in alternativa översättningar, för att på så vis inte låsa fast läsaren utan visa mera av bredden av Bibelordet.
 
Givetvis kan inte alla ords alla alternativa betydelser tas upp eftersom texten då skulle bli totalt oöverskådlig. Men det som kan vara av intresse att se är med här i texten.
 
Ef 5:15. Se då noga till på vilket sätt ni lever, inte som dårar [oförståndiga] utan som kloka [förståndiga].
Ef 5:16. Utnyttja varje möjlighet för denna tid [dessa dagar] är ond.
Ef 5:17. Var därför aldrig oförståndiga, utan var förståndiga [tänk efter, var fromma] efter [på grund av] Jesu vilja [önskan].
Ef 5:18. Och berusa er inte med vin, för det ger ett okontrollerbart beteende [är omåttlighet, förtappat] utan uppfyll er med Ande.
Ef 5:19. Och sjung [uttala] psalmer och lovsånger [hymner] och andliga sånger. Sjung och spela på harpa, från era hjärtan till Jesus [Herren, Jashve].
Ef 5:20. Och tacka alltid Gud och Far för allt i vår herres namn Jesus [frälsare] Messias [Kristus].
<Alt> Och tacka alltid Gud och Far i namnet Jashve [Jihoa, Herren] vår Messias Jesus.
Ef 5:21. Underordna er [Lyd] varandra i iver [fruktan, vördnad] för Gud [Kristus (annan grundtext)].
Ef 5:22. Ni kvinnor underkasta er [lyd] era män [äkta män] på samma sätt som till Jesus [Herren, Jashve].
Ef 5:23. För liksom en man är kvinnans [hustruns] huvud så är också Messias [Kristus] församlingens huvud och sin kropps frälsare.
Ef 5:24. Och som församlingen underordnar sig Messias [Kristus], ska på samma sätt också alla kvinnor [hustrur] förhålla sig till sina män hos er.
Ef 5:25. Ni män älska era hustrur [kvinnor], på samma sätt som [såsom] också Messias [Kristus] älskar församlingen och har utlämnat sig [ger sig] själv till förmån för [till] den.
Ef 5:26. Så att den må helga och rena sig genom dopet i vatten enligt ordet.
Ef 5:27. För han ska själv hjälpa [stötta] den härliga församlingen så att hon är ärad och oförvitlig och inte ha fläck eller lyte eller rynka.
Ef 5:28. På samma sätt ska [är skyldiga] män älska sina hustrur [kvinnor] som deras egna kroppar. Den som älskar sin hustru [kvinna] älskar sig själv.
Ef 5:29. För ingen har någonsin avskytt [hatat] sin egen kropp, utan gett den näring och skött om den, liksom också Jesus gör med sin församling.
Ef 5:30. För vi är lemmar av hans kropp, hans kött och av hans ben.
Ef 5:31. Därför [I stället] ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru [kvinna] och de två ska vara ett kött [kropp, människa].
Ef 5:32. Det här är en stor hemlighet och jag säger vidare att det här gäller Messias [Kristus] och det gäller församlingen.
Ef 5:33. Men dessutom ska var och en älska sin hustru [kvinna] som sig själv, och hustrun [kvinnan] ska vörda [ivra för, frukta] mannen [den äkta mannen].
 
Den här kopplingen som Paulus gör här mellan mannen och kvinnan och Jesus och församlingen, är en koppling som vi kan ta med oss när vi läser om Adam och Eva i de tidiga kapitlen i Bibeln.
 
Karl Håkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar