onsdag 26 maj 2021

Guds frälsningsplan 113, Jesus och hans offer blev godkända

Guds frälsningsplan 113,
Jesus och hans offer blev godkända
 

Om vi läser om Abels offer godkände Gud det till skillnad mot Kains offer. Och vi ser att Abel han offrade ett lamm. Och vi som läst Bibeln vi vet att Jesus offrade sig själv på Korset som det felfria lammet.

Abels offer här är alltså en profetia på Jesu offer för oss.
 
1 mos 4:3 <Trad:> Och det hände efter en tid att Kain offrade åt Jashve från åkerns avkastning.
| <Alt:> Och det händer efter en tid att Kain offrade till Jesus [Jashve] av det mänskligas frukt.
1 Mos 4:4 <Trad:> Och Abel lät också bära fram [offra] från de förstfödda fåren [småboskapen] och deras fett. Och Jashve såg till [accepterade] Abel och till hans offergåva. 
| <Alt:> Och Abel lät också offra från de förstfödda fåren och deras bästa. Och Jesus [Jashve] blir frälsningen [ses] tillsammans med Abel och hans offergåva. 
1 mos 4:5 <Trad:> Men till Kain och till hans offergåva såg han inte och Kain blev mycket arg och hans ansikte föll ner väldigt.
| <Alt:> Men Kain och hans offergåva accepterade han inte, och Kain blev en väldig tyrann mot andra.
| <Alt2:> Men Kain och hans offergåva accepterade han inte, och Kain blev en väldigt fallen personlighet [tappade totalt masken].
 
Jesus var just den felfria lammet, det förstfödda, som lät sig offras. Det lam som Abel bar fram här var alltså egentligen sig själv. Jesus lät sig offras genom att Judarna dödade honom och det var alltså det som var tecknet på att det var Jesus som var Guds son. Guds felfria lam som offrades.
 
Men Jesus visste det här och att det var den här vägen han måste gå enligt Profetian.
 
Vi kan läsa om det här i Upp 5
 
Upp 5:5. Och en av de äldste säger till mig: Gråt inte, se lejonet av Juda stam och Davids rot, segrar, för att öppna boken och bryta dess 7 sigill.
Upp 5:6. Och jag ser, och se i tronens och de 4 väsendenas mitt, och mitt bland de äldste, stod ett lamm som slaktats, som har 7 horn och 7 ögon. Det är Guds 7 andar som sänts till hela jorden.
Upp 5:7. Och han kom och mottog boken från höger hand, hans som sitter på tronen.
Upp 5:8. Och när han mottar boken [bokrullen] faller de 4 väsendena och de 24 äldste ner inför lammet, och alla har harpor och gyllene skålar fulla med rökelser. De är de heligas böner.
Upp 5:9. Och de sjunger en ny sång, som säger: Du motsvarar kraven för [är värdig] att ta boken och att öppna dess sigill, för du är den som slaktats och du köper oss, åt Gud med ditt blod, från varje stam och språk och folk och nation.
Upp 5:10. Och du gör oss till kungar och präster åt vår Gud, och vi skall regera på jorden.
Upp 5:11. Och jag ser och hör många änglars [sändebuds] röst runt tronen och väsendena och de äldste och deras antal är 10 000 gånger 10 000 och 1000 gånger 1000.
Upp 5:12. Det är en väldig röst [ljud] som säger: Det slaktade Lammet har rätt [är värdig], att mota kraft och rikedom och visdom och makt och ära och strålglans och välsignelse.
Upp 5:13. Och hela skapelsen, med himlen och jorden och det som är under jorden och på havet, och alla i dem, hör jag, vilka säger: Välsignelsen och lovprisningen och äran [härligheten] och makten, tillhör han som sitter på tronen och lammet, i evigheternas evigheter.
 
Här ser vi hur himmelen reagerar på Jesus offer och hans seger. Det här var den stora skiljelinjen i historien. Jesu seger gav eko både framåt och bakåt.
 
Och vi kan också läsa Jes 53
 
Jes 52:13 Se, min tjänare är förståndig [har framgång], han är prisad och han hjälper [bär] och han är mycket kraftfull [upphöjd]
Jes 52:14 Man var mycket förvånad över honom, för hans utseende är fördärvat av människan, och han har gestalt [formen] av min människoson [Adams barn].
Jes 52:15 Därför skall han gå ut väldigt bland hedningarna, inför honom stänger konungar sin mun, för det som inte berättats för dem såg de, och det som de inte hört har han låtit dem förstå.
Jes 53:1. Vem litade på det du sa till oss, och för vem var Jesu [Jashves] kraft [arm, sådd] uppenbarad.
Jes 53:2. Och han steg upp som ett spädbarn inför deras ansikte, och som ett rotskott från torr mark, han har inget speciellt utseende [är inte vacker], och ingen prakt [härlighet] ser man hos honom, och inget utseende som gör att man känner för [längtan till] honom.
Jes 53:3. Han var föraktad och utblottad bland människor, en människa med smärtor och som var bekant med sjukdom, och som man gömmer ansiktena för, han föraktades, och de hade ingen tro på honom.
Jes 53:4. Sannerligen, vår sjukdom bär [lyfter av] han och vår ångest, bördorna, och vi trodde han blev förintad [gav upp andan] av Guds slag och förnedring [tukt]. 
Jes 53:5. Och han var sårad [genomborrad, orenad] för vår bedrövliga synd, för våra missgärningar. Agan, vårt straff kom på honom, och genom hans sår blir vi helade.
Jes 53:6. Vi var alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men Jesus [Jashve] lät allas vårt straff komma över honom.
Jes 53:7. Han plågades och han förnedrades och han öppnade inte sin mun, som ett lamm som blir lett till slakt och som ett får som blivit bundet inför sin klippning, ja han öppnar inte sin mun.
Jes 53:8. Han togs från fängelse och från dom, men för vem i sitt släckte talade han, för han togs från livets land, från mitt upproriska [syndiga] folk, han blev slagen för dem.
Jes 53:9. Och man satte hans grav bland de ogudaktiga och de rika vid hans död, eftersom han inte varit våldsam, och inte var falsk i sin mun.
Jes 53:10. Och Jesus [Jashve] ger glädje i sin stora ödmjukhet, när man gör hans liv [själ] till skyldig, han skall se avkomma, han skall leva länge [alltid], och man har glädje i Jesus [Jashve] i hans hand kommer kraft [ges man framgång].
Jes 53:11. Från hans livs möda uppenbarar han sig, han gör fullkomlig [överflödar]. Genom hans kunskap, blir den rättfärdige rättfärdig, mina tjänare blir talrika, och deras synder bär han.
Jes 53:12. Därför fördelar jag åt honom i myckenhet, och han ger kraftfullt byte, därför att han lät sin själ vara som värnlös, till döds, och han räknades som syndare, och han bär de mångas syndastraff och kommer till [ber för, påverkar] syndarna.
 
Det är alltid lika välsignat att läsa Jes 53 och man tycker att man åtminstone får en liten känsla av vad det egentligen var som hände. Men likafullt kan vi ändå inte riktigt förstå detta under som Gud gav oss utan det är något som man får uppleva och ta emot i tro. Guds gåva fungerar och ger liv genom Jesus.
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar