torsdag 24 november 2016

Frälsaren 16,
Först kom Guds välsignelse genom lagen

Gud började med att välsigna människan. Att vattna marken. Att sprida sitt livgivande budskap, sin undervisning, och att ge liv. Ett liv genom lagen, före Jesus framträdande.

1 mos 2:6 <Trad:> Och en dimma stiger upp från marken och vattnade hela markens yta.
| <Alt:> Och lagen gör henne gott på grund av dess fasta grund, och det överflödar hela mänskligheten [den kvinnliga människans närvaro].


Gud börjar alltså sitt verk med människan redan innan Jesus kom som människa ibland oss. Vi ser här hur han vattnar marken, och det kan också alltså översättas med ”Lagen gör henne gott”. Och vi ser här, att det alltså var när Gud kom med lagen som det började hända något.

Vi kan också titta på Bibelns första kapitel för där ser vi mera av det som händer innan Jesus kom. Jesus var ju där det stora ljuset i 1 Mos 1:14. Och redan i Bibelns 2:a vers, 1 Mos 1:2 kan vi läsa om hur Gud bryr sig om människan.

1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på

Gud har hela tiden varit intresserad av människan och i 1 Mos 1:9 får vi läsa hur Gud skapar land, Det är en profetia på hur Israel blir Guds folk och får sitt land. Och i samband med det också får lagen.

I 1 Mos 1:11 får vi se det första livet.

1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: Det glittrande, som ger kraft, skall komma fram på den fasta grunden, fruktbärande stadgar som ger min väg [förgrening], till vem som helst av de våra, som därmed får styrka i sig, på den fasta grunden, och det blev så.

Det första livet var alltså ett liv på växternas nivå. Ett liv som stod kvar där det var ställt. Precis som lagen förblir som den gavs en gång. Lagarna ändras inte.

Och lagen som Israels folk fick var alltså den första formen av Liv.

Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar