tisdag 29 november 2016

Frälsaren 21,
Jesus erövrade den då kända världen


Tittar vi nu på den första floden den som heter Psion som betyder frälsningens ord, så ser vi att det är seger och det är Guld. Det är alltså Jesu frälsning som beskrivs, hur han erövrar hela den då kända världen.

1 mos 2:11 <Trad:> Namnet på den första är Pison [spridande] och den omger hela Havilas [cirkulär] land, där är platsen för guld.
| <Alt:> Namnet på den första är Psion [Frälsningens ord *] och den omger hela Guds stads [födandets] fasta grund, som är platsen för guld [klarhet].
{* Pison [sprida, frälsningens ord, pånyttfödelsens ord]}
| <Alt2:> Namnet på den första är Sprida ut [Pison] och den gjorde så att man vände om [Havila] på hela jorden, på grund av den upphöjdes klarhet [klarhetens ödeläggelse].
1 mos 2:12 <Trad:> Och landets guld är gott, där är bdelliumharts och pärlstenar.
| <Alt:> Och den fasta grundens guld [klarhet] är bra i problemens stund, sonen jag fött den förnekade [berövade, tyste, krympling].


Den första floden Psion betyder alltså Frälsningens ord. Det är med andra ord Jesus och hans seger som beskrivs, Och vi kan också titta vi på det första väsendet i Upp 4:6 - 7

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Det första väsendet i Guds tron är likt ett lejon och vad det är ser vi i Upp 5:5 där kan vi läsa om just Lejonet.

Upp 5:5. Och en av de äldste säger till mig: Gråt inte, se lejonet av Juda stam och Davids rot, segrar, för att öppna boken och bryta dess 7 sigill.

Lejonet av Juda stam som alltså är Jesus. Den första floden och det första väsendet är alltså Jesus, vår frälsare.

Och läser vi om det första sigillet (Upp 6:1 - 2) alltså den första hästen, så ser vi att det också står för frälsning:

Upp 6:1. Och sedan ser jag att lammet öppnar ett av sigillen och jag hör ett av de 4 väsendena som säger, med en röst som en åska, kom och se.
Upp 6:2. Och jag ser, och se en vit [skinande] häst och han som sitter på den håller en båge och han ges kronan, och han går ut segrande och för att segra.

Och här ser vi just det som hände under de fösta århundradena efter Jesu död och uppståndelse, när Jesu evangelium spred sig i världen och det gick segrande fram Överallt. Jesus vår frälsare, erövrade den då kända världen.

Vi kan alltså se hur den första floden från Lustgården står för frälsning, och talar alltså om hur frälsningen sprider sin välsignelse. Och hur det första väsendet är Jesus, lejonet av Juda och hur den första hästen, den vita står för seger, på samma sätt som Jesu Evangelium segrade under de första århundradena och tog över Romarriket.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar