söndag 27 november 2016

Frälsaren 19,
Livets träd i lustgården är Jesu Evangelium

Och här kommer nu Jesus med livet, för det finns livets träd i lustgården.

1 mos 2:9 <Trad:> Och Guds Jashve lät det växa upp från marken, alla önskvärda träd och mitt i trädgården livets träd, och kunskapens träd på gott och ont.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] lät det komma på plats från mänskligheten [den kvinnliga människan], alla regler som ger glädje genom sin vägledning och bra till att använda [ta in], och den levande stadgan som tar bort det bedrövliga, och den luriga stadgan om rätt och fel [att regera].  


Det här är en mycket intressant vers för den visar på vad som ligger i Jesus. Och genom att jämföra de två översättningarna så ser vi vad t ex träd är. Det kan liknas vid stadgar, lagar, på samma sätt som vi här hos oss Sverige förr hade balkar, alltså käppar med inristade lagar en gång. T ex Jordabalken som innehöll lagarna för markägandet.

I lustgården fans många stadgar och regler, och många av dem var till för vägledning. Det är så Gud vill ha det. Regler ska hjälpa.

Och vi ser att där finns också Livets träd. Jesu Evangelium. Livets lag. Som alltid är aktuell genom Anden och som lyfter oss ur fördärvet och till frälsningen i Jesus, genom Jesu nåd.

Och så har vi Trädet på Gott och Ont. Alltså lagarna som delar upp vårt handlande och dömer oss. Som är fyrkantiga och inte tar hänsyn. Det är de livlösa lagarna som dödar. Och de skall inte vara vårt livselixir.

Det vi skall leva av det är Livets träd. Frälsningen i Jesus.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar