fredag 25 november 2016

Frälsaren 17,
Jesus är både sann människa och sann Gud

Det var Jesus Guds son, som gjorde det. Det var han som formades till människa, till Adam. Han som var Gud blev alltså också människa.

1 mos 2:7 <Trad:> Och Guds Jashve formade människan [Adam] av stoft från marken och han blåste in levande ande i hans näsa och så blev människan [Adam] en levande själ.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds son formades till Adam [människan, den blodröde] av avskräde [skräp] från mänskligheten [den kvinnliga människan] och han blev inblåst med levande ande i sin näsa och så blev Adam [människan, den blodröde] en levande själ [ande].

Adam blev formad av stoft. Stoft heter på hebreiska `dmh alltså Adama och Adam skrivs `dm. Ändelsen ”-h” på slutet av ett ord är feminin ändelse. Och eftersom Adam betyder människa så betyder alltså Adama den Kvinnliga människan, samtidigt som det står för stoft, eller avskräde.


Det här är en intressant sak för det pekar på att Jesus kom från människan, och ingen speciell människan utan som vi vet en vanlig människa. Och så var det ju han föddes av Maria, och hans jordiske pappa var Josef.

Den kvinnliga människan här syftar också på församlingen. Alltså den Judiska församlingen som Maria, hans mor var en del av och som också var den miljö som han växte upp i, och där han fick ta del av den Judiska tron.

Men det som var unikt var att Gud inblåste sin ande i honom. Det kan vi läsa om i versen ovan 1 Mos 2:7

1 Mos 2:7 … och han blåste in levande ande i hans näsa och så blev människan [Adam] en levande själ.

Och som vi minns från berättelsen om Jesus och hans födelse så var det inte Josef som avlade Jesus utan det var den helige Ande.

Alltså är Jesus både sann Gud och sann Människa.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar