onsdag 2 november 2016

Himlen 22,
Himlen och Jorden förenas, Gud skall bo bland oss


Ytterligare ett ställe där vi kan se den här föreningen av Gud och Människa det är föreningen av Himlen och Jorden, i Upp 21:1 – 7.

Upp 21:1. Och jag ser en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] himmel [Guds boning, stjärnhimmel] och en ny [fräsch, frisk, kvalitativt ny] jord [mark, land], ty den tidigare himlen [Guds boning, stjärnhimmel] och den tidigare jorden [marken, landet] är passerad [är försvunnen] och havet [sjön] finns inte mer.

När Gud är färdig med sin skapelse, sin skapelse av människan till sin avbild (1 Mos 1:26 – 27) då har vi kommit hit i historien. Då har Gud gjort allt nytt. Det här det är samma som när en person blir frälst. Man blir en ny skapelse i Jesus, det gamla är förgånget, se allt har blivit nytt. Men likafullt har man kvar sin fysiska kropp.


Och så är det här också. Allt har blivit nytt men det innebär inte att hela jorden har exploderat och lösts upp och att Gud har skapat en helt ny jord från grunden. Utan det innebär just det här att förvandlingen Gud gör är så total att allt blir som nytt. Precis som när man blir frälst.

Och Havet stod ju för Hedningarna. De som inte var Judar, och också i viss mång för de som inte var Kristna, de Kristna är ju inympade i det Judiska trädet som Paulus skriver i Romarbrevet.

Alltså allt är som Gud vill ha det och vi tillhör alla Guds rike. Det är det tillståndet som beskrivs här.

Upp 21:2. Och jag Johannes ser den helga staden, det nya Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet], som kommer ner från Gud, från himlen [Guds boning, stjärnhimlen], förberedd såsom en brud utsmyckad för sin man.
Upp 21:3. Och jag hör en väldig röst från himlen som säger: Se Guds tabernakel [tält, boning] är bland människorna och han skall bo [tälta] bland dem. Och de skall vara hans folk och han skall vara guden bland dem, deras Gud.

Heligheten kommer från Gud. Det är han som kommer till oss. Han gör oss till sin Brud. Och han bor bland oss, som en av oss. Ja han bor i tält. Den enklaste av boningar. Sådan är Gud. Han är enkel, han är här. Det är det som är Guds mål att göra oss till det han vill, och att vi tar emot honom helt så att vi blir som han.

Halleluja. Jesus frälser!!

Upp 21:4. Och Gud skall utplåna varje tår från deras ögon, och döden skall inte vara mera eller sorg eller gråt eller plåga [möda] skall vara mer, för det som varit är borta.

Det här är ett fantastiskt tillstånd, för Gud ger oss glädje, Han tar hand om oss. Han löser våra problem. Han tar bort vår plåga. I Jesus är vi frälsta och fria, för Gud är med oss.

Upp 21:5. Och han som sitter på tronen säger: Se jag gör allting nytt [fräscht, friskt, kvalitativt nytt]. Och han säger till mig: Skriv att dessa ord är sanna och tillförlitliga.
Upp 21:6. Och han säger: Det är gjort [har blivit till, har fötts]. Jag är Alfa och Omega, början och slutet [resultatet]. Åt den som törstar skall jag ge från källan med livets vatten, fritt [gratis].
Upp 21:7. Den som segrar skall ärva [] allt och jag skall vara Gud för honom och han skall vara min son [sonen till mig].

Med det som står här är när allt är färdigt. Hela världen är frälst. Den som Gud påbörjade för många år sedan och som Jesus gav sitt offer för att möjliggöra.

Här i de här versarna får vi se tillståndet när det är klart. Och det är något alldeles fantastiskt. Guds frälsning är fantastisk. Och den är till för alla. Och det är av Nåd. Halleluja.

Men redan nu kan vi som individer ta emot Jesu frälsning, och få uppleva en försmak av det här i våra hjärtan och i våra liv.

Så i de här versarna får vi smaka på fullkomligheten av den förening som Gud har berett och som han gör och kommer att göra med oss människor av Nåd.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar