tisdag 30 juni 2020


Vår mediavärld 69,
6:e Vredesskålen,
Harmagedon och Hamongog



Målet för de tre onda Andarna är alltså Harmagedon. Kriget mot Israel, Att fördärva Guds Egendomsfolk. Att hindra Guds plan att ge Israels folk det lovade landet.

Och det är också intressant här att se likheten mellan Harmagedon och platsen Hamongog, som finns omnämnd i Hes 39:11.

Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.
Upp 16:15 Se jag kommer som en tjuv, välsignad den som vakar och den som bevarar sina kläder, så att han inte vandrar omkring naken och man får se hans blygd [skam, oanständighet].
Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> altartopp, tak, larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}

Låt oss också läsa versen i Hes 39:11 för det ger ett bra ljus över vad det egentligen handlar om.


Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Här ser vi var vi är. Det är i Gaza remsan. En plats till grav öster om havet. Det är den som är Harmagedon. Det är den som man samlas kring för att ha som utgångspunkt för Kriget mot Israel.

Och när vi tittar i våra massmedia idag så ser vi hur hela västvärldens TV och framförallt här i Sverige fokuserar på hur hemska israel är mot de som bor i Gaza remsan.

Och samtidigt ser man när man granskar det budskap som faktiskt kommer ut från dem som bor på Gaza remsan, att deras mål är att hela Israel ska bli deras. Där ska inte bo några Judar alls i Israel, det ska inte finnas någon Judisk stat, det är det man säger i Gaza remsan.

Och det som också är intressant är att studera namnet Hamongog, för det pekar lite på vad det är för något som är där.

Hamon står på hebreiska för folk, folkmassa, tumult. Och Gog kan stå för tak, altartopp, röra sig i cirklar, groggy.

Och för egen del så ser jag Islam framför mig. Gog står för Islam. Den religion som hävdar att den står över alla andra religioner, liksom ett tak, och att alla andra religioner måste under ordna sig Islam, Ja Islam lär ju t o m betyda underkastelse.

Och med Hamon som folk, folkmassor och ger Hamongog betydelsen, Islams folk. Intressant. Det Harmagedon alltså handlar om är Islam och deras försök att utplåna Judarna och fördriva dem ännu en gång från deras land.

Så slutsatsen av de här två ställena tillsammans och det krig som alltså de 3 onda Andarna vill ha igång det är kriget mot Judarna för att fördriva och utplåna dem. Och det är för att Islams folk ska ta över.

Det finns ju många som tror att hela Hes 38 och 39 är just ett enda stort krig mot Judarna och att de ska komma nu i änden. Men det lär alltså inte Bibeln, för den vers vi citerade ovan Hes 39:11 låg ju mitt i. Och det visar just på att Kriget mot Israel har pågått ett bra tag ja i själva verket sedan 1948 och i omgångar och att det kommer att fortsätta ett tag till tills Gud helt har uppfyllt sina löften till Israel och Israel också faktiskt har erkänt Jesus. Det är det som är Guds mål och det kan man läsa länger ner i Hes 39.

Hes 39:28 Och de vet att jag är Jesus Guds son [Jashve Gud], i det jag uppenbarar dem för hedningarna [folken], och jag samlar in dem på deras mark och jag lämnar dem inte, för de skall vara där [för deras namn].

En annan sådan här missuppfattning är att man brukar förlägga Harmagedon till Megiddo slätten i norra Israel, Men det går inte ihop sig för där finns inget berg och Har betyder just berg.

Medan däremot Harmagedon och Hamongog, är den förändring som brukar hända när ett Namn går mellan två språk. I det här fallet från Hebreiska till Grekiska. Vi har ju som exempel på det här, Jesus som på hebreiska (Gamla testamentet) heter Jechoa men på Grekiska (nya testamentet) heter Jesus. Så det är alltså naturligt att Hamongog på Hebreiska blir Harmagedon på Grekiska som ju är Nya testamentets språk.

Karl Håkan






1 kommentar:

  1. Hej Karl Håkan!

    Du verkar hyffsat kunnig och skulle gärna vilja ha kontakt med dig. Jag bor i Malmö. mail bjornen777@msn.com
    tel 0707725721

    Vänligen Björn

    SvaraRadera