torsdag 27 augusti 2020

Den Andliga världen 40, Eller gäller det här Kyrkan

 

Den Andliga världen 40,

Eller gäller det här Kyrkan

 

Som vi skrev tidigare så kan man tillämpa det här kapitlet helt och hållet på Kyrkan. Och då har också de här versarna Upp 18:15 – 19 en tillämpning på Kyrkan.

Vi kan se hur Kyrkor genom tiderna har blivit verktyg för att samla pengar. Människor har haft sin försörjning genom Kyrkan och somliga har försett sig mer än nödvändigt. Ja de har blivit som handelsmän i Andlighet, som sålt Religiösa upplevelser.

Men nu är det alltså slut. Kyrkan är ingen mjölkko längre. Mjölken har sinat.

Upp 18:15 Handelsmännen, som handlar med dessa saker, och som gör sig rika [skaffar sig välstånd] från henne, skall ställa sig långt bort från henne av rädsla för hennes möda [plåga], klagande och sörjande.
Upp 18:16 och säger: Ack och ve, den väldiga staden, som är insvept i fint linne och purpur och scharlakan, och täckt [förgylld] med guld och med värdefull sten och pärlor.
Upp 18:17 För på en timme [en kort tid] ödeläggs så stor rikedom [väldigt välstånd], och varje styrman [ledare] och folket på alla skeppen och sjömän och alla som arbetar [arbetade] på havet, ställer sig på avstånd.
Upp 18:18 Och de ropar, när de iakttar hennes eldprovs rök, och säger: Vem är lik den stora staden.
Upp 18:19 Och de kastar smuts [jord] på de ansvariga [överhuvudena] och ropar, klagande och sörjande, och förklarar: " Ack och ve, den väldiga staden, genom den blir alla rika [får alla välstånd] som har skepp på havet, för hennes värdefulla saker, för på en timme [kort tid] förkastas [ödeläggs] hon.

Vi ser de här idag som har satsat på en karriär i Kyrkan, och många har säkert ett rätt sinne. Men det finns också de som förser sig. Och man kan också konstatera att när man arbetat i kyrkan ett tag så blir det ett tvång att fortsätta och få sina pengar därifrån.

Vi ser det här i form av att folk i Kyrkan säljer böcker, de säljer CD, etc. för att få inkomster, som de i och för sig måste ha för att få sin lön. Men det hela har blivit ett penningsystem, där man lätt skor sig på andras bekostnad.

I Upp 18:18 ser vi hur de gör ett sista försök att göra reklam för Kyrkan. Men det är kört. Och de ger sig då på de styrande, det är deras fel.

Men Kyrkans tid är ute, den faller ihop.

Karl Håkan

 


 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar