söndag 30 augusti 2020

 

Den Andliga världen 43,

Glädjen försvinner i dagens samhälle

Alla uttryck för verklig glädje är slut, Här uttrycks det som harpospel och musik. Men även om det finns musik kommer den att vara tom och innehållslös. För den verkliga glädjen är borta.

Och det är något vi redan känner i vårt samhälle idag. Allt som man kan glädja sig åt i samhället försvinner successivt. Och de uttryck av glädje som vi möter är flams, tom garv utan innehåll.

Upp 18:22 Och ljud från harposångare och musiker och flöjt spelare och trumpetare kommer aldrig mera att höras i dig, och någon artist [hantverkare, byggare, grundare] av någon profession kommer aldrig mer att finnas i dig, och ljudet av en kvarn kommer aldrig mer att höras i dig.

Jag minns själv när jag var liten och såg Kalle Anka. Jag skrattade mig genom hela inslaget. Och så var Kalle Anka filmerna på den tiden. De var på något sett oskyldiga men ändå roliga. Ja hela tillvaron var på den nivån.

Men idag när man ser en av de nya Kalle Anka Filmerna får man en hemsk känsla av dem för det är bara elakhet och sadism i dem.

Och så har mycket blivit idag. Det verkar som den enda sanna glädjen är skadeglädjen. Men när jag ser det så lider jag med den som blir drabbad och mår bara dåligt. Man undrar hur folk är idag som ser det hela med glädje.

En annan sak som man slås av idag är att det alltid är någon som äger låtar och sånger. Men får inte sjunga dem och man får inte skriva om dem. Förr gjorde man det på fyndiga sett och saker blev bättre och roliga. Men nu är det förbjudet.

Ja idag har vi med patent och mönsterskydd etc. lyckats stoppa det mesta av utveckling. Det enda som är tillåtet att göra idag är snart saker som är sämre. Allt bra har någon patent eller mönsterskydd på.

Vi märker det här i nya låtar. De är ofta entoniga och torftiga, för det är det enda som återstår.

Där har vi alltså hamnat, hela samhället har låst sig pgr habegär och penninghunger.

Men i Jesu rike är allt öppet och kopiering är tillåten. Det kan vi läsa om i Upp 21. Där vi får se den himmelska staden som är genomskinlig.

Upp 21:18. Och murens byggnadsmaterial var jaspis, och staden var av rent guld, lik rent [klart] glas.

Guds stad är både genomskinlig och ren, ädel, fri från slagg och orenhet. Och det är dit vi är på väg, när Jesu seger har kommit och Ondskans herravälde är slut.

Karl Håkan

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar