fredag 7 augusti 2015

De 7 församlingarna

Vad kommer efter de 7 församlingarnas tid.

De 7 församlingarna är en del av Gud arbete att frälsa världen. Men den sista församlingen är inte slutliga lösningen. Vi skall tittar på vad som kommer efter de 7 församlingarna, och vi börjar med att titta på vad som är Guds slutliga mål.

Guds mål

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.
| <Alt:> Och Gud skapade Adam [människan, den blodröde] i överensstämmelse med sig själv, genom Guds like [likhet, avbild] skapade han honom, till sanning och den vi skall genomborra [och förbannelse] skapade han dem.

Det hittar vi i 1 Mos 1:26 – 27 där berättar Gud vad som är målet med hela Guds skapelse. Målet med det Gud gör. Målet är att människan skall bli så som Gud vill ha henne. Han vill ha en människa som är som han själv. Och när vi läser att Gud säger som en av oss, eller som det egentligen står, som vårt blod. Då inser man hur mycket Gud älskar oss människorna.

Och vi ser att det Gud vill ha oss till det är att leva i överflöd och på den fasta grunden. Gud ger oss den fasta grunden att stå på.

Vi ser också i vers 27 att Gud skapade oss till man och kvinna. Det motsvarar Jesus och hans församling. Det är Jesus som står fram som den förste. Den som gjorde det och vi får alla följa efter. Bli som han, och vara hans hustru och bli en del av det han gjorde och gör.

Och människan som Gud skapar skall vara överordnat allt annat. För vi ser i vers 26 att människan skall regera över alla andra djur. Det här som Gud vill ha oss till är alltså det viktiga det som skall stå främst.
Guds stad kommer ner från himlen till jorden till oss.
Efter avsnittet om de 7 församlingarna i Uppenbarelseboken, (Upp 2 och 3) kommer kapitel om Guds himmel (Upp 4). Det är intressant för det är som det är i himlen som Gud vill att det skall vara på Jorden. Och det är alltså det han kommer att genomföra. Jorden kommer att bli som himlen. Det kan vi läsa i Upp 21:2 – 4

Upp 21:2. Och jag Johannes ser den helga staden, det nya Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet], som kommer ner från Gud, från himlen [Guds boning, stjärnhimlen], förberedd såsom en brud utsmyckad för sin man.
Upp 21:3. Och jag hör en väldig röst från himlen som säger: Se Guds tabernakel [tält, boning] är bland människorna och han skall bo [tälta] bland dem. Och de skall vara hans folk och han skall vara guden bland dem, deras Gud.
Upp 21:4. Och Gud skall utplåna varje tår från deras ögon, och döden skall inte vara mera eller sorg eller gråt eller plåga [möda] skall vara mer, för det som varit är borta.

Här ser vi hur Guds Jerusalem Guds stad kommer ner från himlen till oss på Jorden. Och han skall bo bland oss. Och han tar hand om oss. Han utplånar varje tår från våra ögon, och sorg och plåga är borta.

Det är alltså det här som kommer. Det är det här som Gud vill ge oss. Gud skall komma med sitt Jerusalem ner till oss.

Kap 4 i Uppenbarelseboken Guds himmel
Så låt oss nu titta på Himlen i kap 4 och se vad som är där så ser vi vad det är som skall komma ner till oss. Vad som finns i Gud och hur det är i hans himmel.

Upp 4:4. Och runt omkring tronen, 24 troner och på tronerna ser jag de 24 äldste, som sitter iklädda vita [skinande] kläder och som har gyllene kronor på sina huvuden.

Här ser vi, de 24, de 12 stammarna i gamla förbundet, och de 12 apostlarna i nya förbundet. Allt tillhör Gud och är i Guds plan.

Upp 4:5. Och från tronen kommer blixtar och åskor och ljud [toner, röster], och framför tronen, 7 lysande ljus [elds facklor] som brinner, de är Guds 7 andar.

Därefter kommer de 7 församlingarna, också de är alltså enligt Guds plan.

Upp 4:6. Och framför tronen är ett hav av glas lik kristall, ….

Och därefter ser vi glashavet. Gud vill att allt skall vara uppenbart, allt skall vara genomskinligt, Det är något vi har idag en värld där vi ser allt. (glashavet finns också i Upp 15:2) Hela värden är synlig på våra massmedia och det är alltså också enligt Guds plan.

Det är också intressant att se att de här tre händelserna ligger i tidsföljd. Först utsåg Gud de 12 stammarna av Israel till sitt folk och de 12 apostlarna. Sedan sände han ut de 7 församlingarna en efter en. Och nu på slutet är vi vid glashavet. Då borde nästa steg vara det som kommer efter de 7 församlingarna.

Upp 4:6 … och i tronens mitt och runt omkring tronen, 4 väsen som är fulla med ögon framtill och baktill.
Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en oxe [kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.
Upp 4:8. Och vart och ett av de 4 väsendena har upptill 6 vingar runt omkring, och är invändigt fulla med ögon, och de har ingen vila på dagen eller natten, och de säger helig [ren], helig, helig är Jesus [Herren] Gud den allsmäktige som var och som är och som kommer.

Här ser vi alltså steget efter det massmediala samhället som vi nu lever i, och det vi ser här det är de 4 väsendena.

Det är intressant, för Gud är ju treenig, men här är det 4, och tittar vi efter så är det människan som har kommit till. Det vi ser här är alltså Gud efter bröllopet, när människan är en del av honom.

Väsendena är
1. Lejon, Lejonet av Juda som är Jesus.
2. Oxe [kalv] som motsvarar Fadern.
3. Väsendet med människoansikte, är människan frälst av nåd. Och som är Jesu hustru.
4. En Flygande Örn som är den Helige Ande.

Vi ser alltså hur det är den Treenige Guden, med Människan har kommit till. Människan får vara med av nåd. Genom Jesu verk. Och det är alltså det här som kommer att följa efter de 7 församlingarna, och glashavet som vi är vid nu.

Upp 4:9. Och när väsendena ger ära och lovprisning och tack till honom som sitter på tronen, han som lever i evigheters evigheter.
Upp 4:10. Då faller de 24 äldste ner inför honom som sitter på tronen, och tillber [dyrkar, älskar] honom som lever i evigheters evigheter, och de kastar sina kronor framför tronen, och säger:
Upp 4:11. Du Jesus [Herren] är värdig, att motta äran och lovprisningen och makten, för du skapar allt och genom din vilja, är och skapas.

Och alla lovpriser nu tillsammans för nu har Guds verk fullbordats. Det var det här som var målet. Guds förening med människan.

Och vi ser hur de 24 äldste (de 12 stammarna från gamla förbundet och de 12 apostlarna från ny förbundet) tillber och kastar sin kronor framför tronen och förklarar att det är Jesus som är värdig för det är han som gjort allt samman. Och i det här så är de 24 äldste representanter för oss alla som blivit frälsta och tillhör Jesus, vi får alla kasta oss ner inför honom och förklara att det är han som gjort verket.

Så på samma sätt som vi kan läsa på många andra ställen i Bibeln att när Jesus kommer då stundar bröllopet så kan vi alltså också se det här och då blir vi förenade med Gud och det är p.gr. Jesu verk och av bara nåd, och vi skall alla ta emot detta för det är Guds vilja. För Gud vill ha oss alla till skapelser som är honom lika som är en del av honom. Först då har han kommit fram till sitt mål.

Och det är det här som är det som kommer efter de 7 församlingarna i Upp 2 och 3. Det är Bröllopet, Jesu bröllop med sin brud. Och det är Guds stora fest, där vi alla som tagit emot Jesus får vara med. Och sedan följer livet med Jesus, där människan får vara förenad med Gud genom Jesu nåd.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar