torsdag 20 augusti 2015

minJesus 14

Jesus firar segern och hans frälsning är uppenbar

1 Mos 9:20 – 21, Jesus firar segern och är tillbaka i paradisets totala öppenhet.


1 mos 9:20 <Trad:> Och Noa stannade på marken och han planterade en vingård.
| <Alt:> Och Noa [Herren, vilan, ledaren] blev mänsklighetens sårade och tillsatte vingårdsarbetare.
1 mos 9:21 <Trad:> Och han drack av vinet och han blev drucken och han var naken inne i sitt tält.
| <Alt:> Och han blev utplånad för festen och han blev belönad och han var uppenbarad, mitt inne i sitt tabernakel [tält, hem].

Vin står i Bibeln för glädje och uppfyllelse av ande, och vi ser här att Noa planterar en vinplantering och han dricker vinet. Det är alltså en bild på glädjen i Jesus och den ande som Jesus sände till sin församling.

Vi ser också att det här tillståndet, uppfyllt av Jesu ande, det för tillbaka till där vi var i paradiset. Noa är naken, han är alltigenom öppen och sann, och vi ser hur han är i sitt tält, mitt i det. Tältet är en bild på Guds tabernakel, Guds hus.

Och här tänker vi på

Upp 21:3. Och jag hör en väldig röst från himlen som säger: Se Guds tabernakel [tält, boning] är bland människorna och han skall bo [tälta] bland dem. Och de skall vara hans folk och han skall vara guden bland dem, deras Gud.

Vi kan också i det här sammanhanget citera:

1 Kor 3:16. Förstår [vet] ni inte att ni är Guds Tempel och Guds Ande bor i er.

Vi är alltså alla Guds tempel, Guds tabernakel. Och det är alltså i oss Jesus bor och vill fylla oss med sin uppenbarelse.

Jesus är det centrala i Guds verk, och han står för den fulla öppenheten och sanningen, och i honom finns anden och glädjen i Gud. Här är vi framme och vi får se Guds verk som Gud vill ha det, och Noa, Jesus firar här den fulla segern.

När vi läste om paradiset så rann det floder med vatten ur det, men här är det vin. Det som här motsvarar paradiset, Noas plantering den ger vin. Alltså inte bara välsignelse utan glädje och uppfyllelse av Guds ande.

Så här har alltså Jesu seger till fullo gett resultat.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar