tisdag 4 augusti 2015

De 7 församlingarna

Filadelfia, Väckelsekristendomen

Filadelfia (Upp 3:7 – 13). Väckelsekristendomen på 1800 talet och fram till våra dagar, där Guds kraft åter går fram med Ande och kraft och som också blev förebilden för Messias rörelsen inom Judendomen som vi ser expanderar idag.

Upp 3:7. Och skriv till ängeln [budbäraren] i Filadelfias församling: Detta säger den helige, den sanne, som har Davids nyckel, som öppnar och ingen stänger, och stänger och ingen öppnar.
Upp 3:8. Jag vet dina gärningar, se jag har öppnat din dörr och ingen kan stänga den, eftersom du har liten makt och du vidmakthåller mitt ord och förnekar inte mitt namn.

Här ser man att Filadelfia var en rörelse bland folket. Det var inte som Sardes tidigare som mycket var en rörelse bland de som bestämde i samhället. Man ser också här att det var Jesus och hans ord, som var viktiga. Och så var det i väckelserörelsen.

Upp 3:9. Se jag ger dig, från Satans synagoga, de som själva säger att de är judar och inte är det, utan de bedrar, Se jag skall göra så att de skall komma och böja sig [tillbe, dyrka, älska] inför dina fötter och de skall veta att jag älskar dig.

Här är en vers som pekar på att Messiasrörelsen hos Judarna. Den kommer från väckelserörelsen och har blivit en kraft som växt sig starkare och starkare i Israel idag.

Upp 3:10. Eftersom du bevarar mitt trofasta ord, skall också jag bevara dig från den prövningens timme [tid] som skall komma över hela värden för att pröva de som bor på jorden.

Gud skall bevara oss från den provning som kommer i ändens tid över Jorden. Vi skall alltså inte drabbas av den, utan hållas undan den.  Det är gott att veta nu när allt tonar upp sig och här gäller det följaktligen att var Trofast vid ordet.

Upp 3:11. Se, jag kommer snart, håll fast det du har så att ingen tar din krona.
Upp 3:12. Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel och han skall aldrig mera gå ut därifrån, och jag skall skriva på honom min Guds namn, och min Guds stads namn, det nya Jerusalem, som kommer ner från himmelen, från min Gud, och mitt nya namn.
Upp 3:13. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna.

Här i vers 12 ser vi kopplingar till den heliga staden i Upp 21 – 22. Där vi läser hur Jesus är vårt tempel. Och hur vi skall se Guds namn på våra pannor. Och Guds stad Jerusalem kommer ner till Jorden, och vi får alla vara Guds söner (Upp 21:7).

Den 6:e ängeln blåser i Basun

Upp 9:13. Och den 6:e ängeln [budbäraren] trumpetar [blåser i basun] och jag hör en röst från det gyllene offeraltarets 4 horn inför Gud.
Upp 9:14. Och han säger till den 6:e ängeln [sändebudet] som hade trumpeten [basunen]: Lös de 4 änglarna [budbärarna], som bundits vid floden, den väldiga Eufrat.
Upp 9:15. Och de löser de 4 änglarna [budbärarna] som förberetts till den timmen och dagen och månaden och året, för att döda en tredjedel av människorna.

Här kan vi se att 1/3 av människorna skall dödas. Och om vi låter det här gälla Judarna så var det, det Hitler gjorde i 2:a världskriget. Han dödade som bekant 1/3 av Judarna i koncentrationslägren.

I vers 14 möter vi också Eufrat. Det är den 4:e välsignelsefloden som nämn i 1 Mos 2:14. Det visar på den här sista tiden och att när den 6:e ängeln blåser i basun då är Eufrat den Välsignelseflod som vi skall titta på.

Upp 9:16. Och antalet på armens kavalleri är 200 miljoner [2, 10 tusens, 10 tusen] och jag hör deras antal.

Här ser vi 200 miljoner soldater nämns. Om man slår upp på nätet så kan man hitta uppgifter om att 22 miljoner soldater minst dog under 2:a världskriget. Och då låter det inte orimligt att c:a 200 miljoner totalt var involverade på de olika stridande sidorna, Antingen som soldater eller på annat sätt aktiva.

Upp 9:17. Och jag ser också hästarna i en syn, och de som sitter på dem, som har eldröda och hyacintliknande [mörkblå] och svavellika [svavelgula] bröstplattor, och hästarnas huvud är som lejons huvud och från deras munnar kommer det ut eld och rök och svavel.
Upp 9:18. Av de här 3 sakerna dödas en tredjedel av människorna, av lågan och av röken och av svavlet, som kommer ut ur deras munnar.
Upp 9:19. Ty deras makt är i deras mun [öppning], ty svansen deras är lik en orm som har huvud och genom den skadar de.

Här låter det som raketer vilket också användes under 2:a världskriget.

Eller kan man se de som koncentrationslägren, med dödsrummen och Kremeringsugnarna där man gasade med gift och brände och slutligen blev Judarna till rök.



Upp 9:20. Och de övriga människorna, de som inte dödas [förstörs] av plågorna, de omvänder sig inte från sina händers gärningar, så att de inte tillber demoner och avgudar av guld och av silver och av koppar och av sten och av trä, som inte kan se eller höra eller gå.
Upp 9:21. Och inte omvänder de sig från sina mord, eller från sina trolldomskonster, eller från sin otukt [avgudadyrkan] eller från sina tjuverier

Men vi ser att trotts allt det elände som kom med 2:a världskriget så omvände sig inte världen utan idag är det igång på i många fall liknande sätt. Ja t o m ändå värre i vissa fall.

Och låter vi det här gälla Judarna som ju var de, där 1/3 dödades, så ser vi också där att man har kvar den gamla Judiska tron, och att många Judar lever ett sekulariserat liv. Men vi kan idag se en Messiasrörelse, där man tror på Jesus som Messias, komma fram och den växer just nu snabbt och utgör idag flera 10 000 tals troende bland Judarna.

Den 6:e sonen efter Set

1 mos 5:21 Och Hanok levde i 65 år och avlade Metusela [pilmanen, spjutmannen, mannen med tillväxt, manen som skilde sig, döden som breder ut sig, spjutets död].

Den 6:e sonen efter Set är Metusela - pilmannen, spjutmannen, mannen med tillväxt, manen som skilde sig, döden som breder ut sig, mannen som breder ut sig, spjutets död.

Det är en kluven tid. Det är både tillväxt och expansion i Guds rike men också en ondskans utbredning. Här kan vi känna igen mycket av det som varit den sista tiden. En tid när Guds frälsning breder ut sig över hela jorden men också hur ondskan tar för sig.

1 mos 5:24 <Trad:> Och Hanok vandrade med Gud och han försvann för Gud tog bort honom.
| <Alt:> Och Hanok vandrade med Gud och han var ingenting i sig själv, när Gud tog hand om [accepterade] honom.

Men samtidigt ser vi att Hanok nämns åter i vers 24. Och Hanok beskrivs speciellt, Han vandrade med Gud och Gud tog honom bort på ett speciellt sätt. Man kan fundera på om det här gäller den 5:e sonen alltså det som motsvarar Sardes, eller om det gäller här för Filadelfia. Under alla omständigheter så är det speciellt.

Den här tiden när man vandrade nära Gud, den kommer att ta slut. Gud kommer att ta bort de som var involverade i de här kyrkorna. Om vi här då talar om uppryckandet som många talar om eller att Gud på något annat sätt låter de här Kyrkorna ta slut, som vi ser i samhället idag. Det är något som kommer att ge sig med tiden.

I den alternativa översättningen läser vi i stället. Han var ingenting när Gud tog hand om honom. En formulering som stämmer med hur det var när väckelsen kom ur ingenting och växte sig stark.

Det 6:e Sigillet

Det 6:e sigillet är ett mycket intressant ställe i bibeln för det talar om det totalt nya som Gud kommer att göra.

Upp 6:12. Och jag ser när han öppnar det 6:e sigillet, och se det sker en väldig jordbävning och solen uppträder svart som en sönderfransad säck [i slitet hårigt säck tyg] och månen uppträder som blod [blodsutgjutelse].

Allting skakar. Hela jorden vänds uppochner. Det man trott på är inte så längre. Gamla sanningar fungerar inte längre etc. Det är en totalt ny tid. Jesus, solen syns inte längre i det här nya samhället och församlingen månen, har inte heller kvar sitt klara vita rena sken längre, utan har blivit röd som blod. Och det talar också om lidande i Guds församling.

Upp 6:13. Och himlens stjärnor faller till jorden, som fikonträdet kastar sina omogna fikon av skakningarna från en väldig storm.

Himlens stjärnor symboliserar de människor som man såg upp till förut. Som utmärkte sig speciellt och som ansågs ha gjort speciellt bra saker. Etc. De avslöjas nu. Och det är som det är i dagens massmediala samhälle. Person efter person som man upphöjt och trott på visar sig inte hålla måttet.

Upp 6:14. Och himlen försvinner som en bokrulle som rullas samman, och varje berg och ö flyttas från sin plats.

Himlen är inte det man trodde förr. Förr när man tittade uppåt mot skyn då viste man att där bodde Gud. Nu vet man att där är vakuum, en stor väldigt tomrum, med planeter och solar som rör sig. Men var är Gud. Ja Naturligtvis finns Gud, men inte på samma sätt som tidigare.

Berg är trosuppfattningar, och öar är speciella samfund med annorlunda tro. Och här händer saker också, det som varit är inte likadant nu.

Upp 6:15. Och jordens styrande [kungar] och makthavarna och de rika och officerarna och de mäktiga och varje slav [tjänare] och varje fri, gömmer sig i grottorna och i bergens klippor.

Alla är påverkade av det här. Och man försöker hitta fasta punkter i tillvaron, nu när allt ändrar på sig. Och man vill gömma sig för man förstår inte tillvaron och vad som händer. Man letar upp det som finns kvar av de gamla trosuppfattningarna och gömmer sig i dem.

Upp 6:16. Och de säger till bergen och till klipporna: Fall över oss och göm oss från hans ansikte, han som sitter på tronen, och från lammets vrede.
Upp 6:17. Eftersom hans vredes väldiga dag kommer och vem kan stå fast.

Men det är Jesu dag som kommer, nu skall han fullfölja sitt verk. Och det som händer här är ett av stegen.

Den 4:e Välsignelsefloden

I Upp 9:14 i avsnittet om den 6:e Basunen så kunde vi läsa att det nu var Eufrat som gällde (Upp 9:14). Och om vi nu tittar på den så ser vi att.

1 mos 2:14 <Trad:> Och namnet på den 3:e floden är Tigris [Hidekel] och den flyter öster om Assyrien, och den 4:e floden är Eufrat.
| <Alt:> Och namnet på den 3:e strömmen är Hidekel [Församlingens Glädje *] och den flyter framför Välsignelsen [Assyrien], och den 4:e strömmen är Eufrat [Frukten, Vinpressarna, Sprida **].
{* Hidekel [Tigris, församlingens glädje, glädjen förtorkar, Guds törnbuske, församlingens ende, ödmjuk lägga fram sin gåta, den lilla vassa],
** Eurfrat [Frat, bryta fram, frukten, fruktträd, sprida, vinpressarna, hålen]}

Här talas om frukten, det är nu skördetid. Och så var det under väckelsetiden. Evangeliet spreds över hela Jorden. Och så har det blivit ännu mer idag. När vi har hjälp av massmedia. Vi ser också att det talas om Vinpressar och då tänker man på Upp 14:19 – 20 som talar om Guds vredes vinpress. Och det här är alltså en kluven tid med den goda skörden men också en tid där Guds vrede utgjuts. Och idag kan vi se hur det här äger rum i Arab värden och speciellt i Syrien.

Men hur Guds vrede också manifesterar sig i länder som går mot Gud och Guds folk Israel. Vi ser det just nu i Sverige med alla förbannelser som drabbar det här landet.

Den 4:e Hästen

Upp 6:7. Och när han öppnar det 4:e sigillet hör jag det fjärde väsendets röst som säger: Kom och se.
Upp 6:8. Och jag ser, och se en grön häst, och han som satt på den, hans namn är döden, och dödsriket följer med honom, och han ger makt åt dem att döda på en fjärdedel av jorden, med svärd och med svält och med död, och med jordens vilddjur.

Här ser vi en profetia på Islam, det är en grön häst, det behärskar ¼ av mänskligheten. Och det står för döden och dödsriket. Och det är alltså som vi har idag, när Islam tränger in i vårt land. Det som av tradition har varit ett kristet land. Ja Islam ger sig till känna över hela jorden. Och där det går fram är det krig och död och det är vilddjurets anda som behärskar värden idag.

Vi kan också se Socialismen i det är för den behärskade också ¼ av jordens folk och står också för död och dödsriket och där det går fram kommer svärd och svält och död.

Och det konstiga är idag att Socialistiska stater de stöder Islam, som står för totalt annorlunda tänkande. Men här är det andemakter som härskar, i den här yttersta tiden som vi lever i.

Sammanfattning
Den 6:e församlingen Filadelfia står för den väckelsekristendom som började under 1800 talet och som sträcker sig fram till våra dagar.

Det är en församling som inte har makt utan verkar bland folket.

Det är en församling som är starten på den Messiasrörelse som vi ser bland Judarna idag och som växer kraftigt just nu.

Filadelfia är den församling som kommer att finnas under 2:a Världskriget och när Hitler dödade 1/3 av alla Judar.

Tillvaron kommer totalt att vändas upp och ner. Den traditionella uppfattningen om himlen kommer att ändras. Och Många trosuppfattningar kommer att ändras. Och många människor försöker gömma sig i det gamla.

Det här är en tid både av skörd och utbredning av tron på Jesus, men också en tid för Guds vrede.

En hemsk anda som står för döden och dödsriket, tar för sig över jorden och kommer att behärska ¼ av människorna. Och idag har vi haft både Socialismen och Islam som var och en för sig uppfyller det här.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar