måndag 10 augusti 2015

minJesus

Jesus och Församlingen, Guds fulländning


Guds slutliga skapelse genom Jesus kan vi läsa om i 1 Mos 1:26 – 28. Där människan skapas och till Jesus och församlingen, till man och kvinna som det står. Guds skapelse blir till sist färdig och blir som Gud vill ha det och då kan Gud vila sig, sabbaten inleds.

1 Mos 1:26 <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.
| <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.

Här är intressant att läsa den alternativa översättningen: ”Vi skall göra den blodröde som vår försoning genom vårt blod.” Det är alltså Jesus, den lidande som vi ser här.

Och Jesus skall regera över allt annat. Och han har med sig överflöd och liv och den fasta grunden som vi kan stå på.

1 Mos 1:27 <Alt:> Och Gud skapade Adam [människan, den blodröde] i överensstämmelse med sig själv, genom Guds like [likhet, avbild] skapade han honom, till sanning och den vi skall genomborra [och förbannelse] skapade han dem.
| <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.

Men människan är inte bara Jesus utan det är också vi. Hans församling. Hans folk, som får leva tillsammans med honom. Det är man och kvinna, Guds skapelse är i själva verket Jesus och församlingen, Jesus och hans hustru.

Och vi församlingen, vi som tror på Jesus, skall leva i sanning och i den frälsning som Jesus gav oss genom sin död.

Genom Jesu verk här på slutet av skapandet, på den 6:e dagen, det 6:e årtusendet, så sätter Gud punkt för sitt skapande, för han är framme, och människan, Jesus och hans församling, skall råda över hela jorden, människan skall vandra runt på jorden och härska över den. Allt det myllrande livet.

1 Mos 1:28 <Trad:> Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll landet [jorden] och underkuva och regera över fiskarna i havet och över fåglarna i himmelen och över alla kräldjur på marken. 
| <Alt:> Och Gud välsignade dem och Gud sade till dem: Lär känna [var fruktsamma] och överflöda [bli många] och fullfölj den fasta grunden och som rena skall ni vara ödmjuka [stiga ner] i perioder av tillväxt och i det väldiga namnets strålglans i det myllrande livetden fasta grunden [jorden].

Och här har vi missions befallning.  Jesu budskap skall komma ut. Det skall uppfylla hela jorden. Och vi skall fullfölja hans budskap om den fasta grunden i Jesus och det skall vi göra i ödmjukhet och renhet.

Vi konstaterar att det är ungefär här vi är nu, 2000 år efter Jesus födelse och på slutet av det 6:e årtusendet. Det är nu vi skall få se, och runt omkring oss ser, det sista steget i Guds skapelse. Det är nu Jesus och hans verk når och skall nå sin fullkomning.

Och när Jesus regerar ihop med sin församling, ihop med de som är hans. Då kommer sabbaten, den 7:e dagen då Gud vilar från sitt verk. Det kan vi se om vi läser vidare i 1 Mos 2:2, och i Uppenbarelseboken har vi där 1000 års riket (Upp 20:2 – 3).


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar