söndag 16 augusti 2015

minJesus 9,

Noa, en förebild på Jesus


Jesu uppgift var att förverkliga Guds löfte till Abraham att genom honom skulle alla människor på jorden bli välsignade. Jesus var den som gick vidare och lät sin kyrka nå utanför det judiska samhället.

När Judarna inte ville ta emot Jesus då gick Gud till Hedningarna, och där lät han tron på Jesus överleva på samma sätt som Noas arken flöt uppe på havet, hedna havet.

1 mos 6:5 <Trad:> Och Jashve såg människans växande ondska på jorden och hur alla tankar man tänkte i sitt hjärta bara var onda, alltid.
1 mos 6:6 <Trad:> Och Jashve ångrade att han gjort människan på jorden och kände sorg i sitt hjärta.
1 mos 6:7 <Trad:> Och Jashve sade: Jag dödar människan som jag har skapat, bort från marken, från människan och även boskapsdjuren och även kräldjuren och även himmelens fåglar, för jag har ångrat att jag gjorde dem.

Vi ser här vilken sorg Gud känner inför att människorna inte är som han vill ha dem.

1 mos 6:7 | <Alt:> Och Jesus [Jashve] sade [tänkte]: Jag låter straffet komma på [döda] Adam [människan, den blodröde] som är min äskade son [min rening, min gemenskap], så att det är till mänsklighetens favör [närvaro, personlighet], så att Adam [människan, den blodröde] är för evigt i överflöd, för evigt sprudlande liv och det väldiga namnets strålglans för evigt, för jag har fyllts av medkänsla inför det ni gjort.

Men här i den alternativa översättningen på vers 7 ser vi en profetia på att Guds älskade son skall ge liv till människan.

1 mos 6:8 <Trad:> Men Noa fann nåd i Jashves ögon.
| <Alt:> Och Herren [Noa*] upprättar [för ut] nåden i Jesu [Jashves] närvaro.
{*Noa [det upphör, vila, bo, den som leder, han som lämnades ensam kvar]}
1 mos 6:9 <Trad:> Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.
| <Alt:> Det här är berättelsen om Herren [Noa]. Herren [Noa] var en rättfärdig och sann [absolut rättfärdig] människa, i härlighet var han [genom att jag härlig gjorde honom], Herren [Noa] vandrade tillsammans med Gud.

Precis som Jesus var rättfärdig så var Noa det i den här berättelsen. Noa är alltså i den här berättelsen i bild på Jesus.




1 mos 6:11 <Trad:> Och jorden var fördärvad inför Guds ansikte och jorden var full av grymhet.
| <Alt:> Och den fasta grunden var fördärvad sett ur Guds perspektiv och den fasta grunden var full av falskhet.
1 mos 6:12 | <Alt:> Och Gud bekymrar sig för den fasta grunden [marken], för se den är fördärvad, för allt evangelisk liv är korrupt på den fasta grunden.

Det som skulle vara Guds församling, Judafolket, det var fullt av falskhet, och det evangelium som de predikade var korrupt.

1 mos 6:13 <Trad:> Och Gud sade till Noa: Det är slut på allt kött, på marken, för jorden är full med våld från deras närvaro, och jag ser deras förfall på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade till Herren [Noa]: Detta är gränsen för allt evangelium från mig, för våldet från dem på den fasta grunden är moget och jag ser det som kommer från förfallet på den fasta grunden.
1 mos 6:14 <Trad:> Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].
| <Alt:> Gå och erbjud ditt bröst [bröstkorg] med fastheten [stabiliteten, råden] i sig, ditt bröst skall ha enormt utrymme [flera rum], och du skall täcka den med renhet [rena den], inifrån och ut [från gatan] genom försoning.

Gud erbjuder genom Jesus sitt bröst, sin kärlek (bröst är här samma ord som ark) och den skall vara helt täckt med försoning. Det är från Guds kärlek som försoningen kommer.

Det är intressant att notera att Arken skulle täckas med beck invändigt och utvändigt, och beck kan också översättas försoning. Alltså den Ark Noa byggde var ett försonat område.

1 mos 6:17 <Trad:> Och se jag skall göra så att det kommer en störtflod med vatten på jorden [i landet] till att utplåna allt kött som andas och har liv i sig, alla under himmelen som är på jorden [i landet] kommer att drabbas.
| <Alt:> Och se jag skall låta det komma ett resultat hos vilka som helst på den fasta grunden för att ödmjuka allt evangelium som har liv i sig från något i stället för det väldiga namnet, det skall beröra alla som är på den fasta grunden.

Guds beslut var att ödmjuka Judafolket så att de till sist tog emot Jesus. Och med arken skulle han frälsa alla folk på jorden. Det ser vi i fortsättningen när Alla djur skall in i arken. Alla är välkomna in i det försonande området.

Gud vill också att vi skall vara ödmjuka, och endast ha honom som ledstjärna.

1 mos 6:19 <Trad:> Och av alla djur allt kött skall du föra in två av alla, till livet i arken med dig, hankön och honkön skall det vara.
| <Alt:>: Och eftersom det är fullständigt friskt, och eftersom det är det fullständiga eviga evangeliet, skall du komma till bröstet, till livet för dig, för det är sanningen [verkligheten] och den genomborrade.
1 mos 6:22 Och Noa [det upphör, vila, bo, den som leder, han som lämnades ensam kvar] gjorde i allt som han befallt honom, så gjorde han.

Alla skall komma till Guds ark, till Jesu kyrka, Noa skulle ta med av alla djur, och där är det fullständiga evangeliet med Guds kärlek och sanning och det bygger på Jesus som har dött för våra synder, blivit genomborrad.

1 mos 7:11 <Trad:> I det 600: e året i Noas liv, i den 2:a månaden, på 17:e dagen i månaden, då öppnade sig alla urhavets källor för fullt, och alla himlens fönster [slussar] öppnade sig.
| <Alt:> I den omgången som symboliserar glädje, omgången som kommer till Herrens [Noa] liv, i den nya röda, i den kompletta rika, till förnyelse genom att vara ständigt här, all den överflödande berikande kunskapen öppnade sig mer och mer [stort], och den väldiges väldiga namn uppenbarade sig.
1 mos 7:12 <Trad:> Och det regnade kraftigt på jorden [landet] i 40 dagar och i 40 nätter.

Noa förverkligade Guds plan och gick in i arken så som Gud hade tänkt och skyfallen började.

1 mos 7:18 <Trad:> Och vattnet dominerade totalt och ökade kraftigt på marken och arken röde sig på vattnets yta.
| <Alt:> Och vem som helst var övervinnande och kraftfullt ökande på den fastat grunden och hans bröst spred sig över vars och ens karaktär.

Guds kärlek sprider sig och dominerar i vars och ens karaktär.
.
1 mos 8:1 <Trad:> Och Gud kom ihåg Noa och alla levande och alla boskapsdjur som var med honom i arken, och Gud lät en vind gå fram över jorden och det tog bort vattnet.
| <Alt:> Och Gud tänkte på Herren [Noa] och allt levande och alla överflödande som var glada inneslutna i hans bröst och Gud lät anden passera över den fasta grunden och han tog boning hos vem som helst.

Det var den helige ande som startade att det vände. Och Guds ande tar sin boning i de många, i vem som helst.

1 mos 8:2 <Trad:> Och havets källor stängdes och himlens luckor och regnet från himlen upphörde.
| <Alt:> Och tomhetens närvaro slutade och det väldiga namnet blev mäktigt och den våldsamma plågan upphörde som ett resultat av det väldiga namnet.

Det hela beror på Jesu fantastiska namn. Det är han som gjorde det.

Summering
Här har vi alltså noterat hur Noa var en förebild på Jesus, Noa var en rättfärdig man precis som Jesus.

Noa Byggde arken som seglade på vattnet när marken blev översvämmad, på samma sätt som Jesu kyrka räddade tron, när Judarna inte tog emot honom utan blev fördrivna ut över värden. Deras land blev översvämmat av hedningarna.

Noas Ark var bestruken med Beck inuti och utanpå och Beck kan översätta med försoning. Det var alltså ett försonat område

Alla Djur skulle med i arken på samma sätt som alla folk skall höra evangeliet om Jesus.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar