söndag 23 augusti 2015

minJesus 17,

Världen frälsas



Jon 3:1.  Och det hände att Jesus åter talade till Jona, han sade:
Jon 3:2.  Stå upp, gå till den stora staden Nineve och predika för dem förkunnelsen som jag talar till dig.

Här har vi berättelsen om hur den stora staden Nineve omvänder sig. En profetia på hur hela värden blir frälst.

Jon 3:3.  Och Jona steg upp och gick till Nineve som Jesus [Jashve] sagt, och Nineve var en stor stad, den var tre dagsresor.
Jon 3:4.  Och Jona började gå i staden i en dag, och han predikade och han sade: 40 dagar till [ytterligare] och Nineve är förstörd.

Nineve är 3 dagsresor stor och att Jona, Jesus går en dagresa in i Nineve. Man kan se det här som dag 4 och 5 och 6 i skapelseberättelsen. Det stora Ljuset Jesus skapades på 4:e dagen (1 Mos 1:14). Med 1 dag som 1000 år så är 1 dagsresa in när Jesus föddes (dag 4) och 3 dagsresor (dag 4 – 6) det är nu. Vi är alltså nu inne på dag 6 och övergången till dag 7, Guds sabbat, 1000 årsriket.

Jon 3:5.  Och männen i Nineve trodde på Gud, och man utropade fasta bland dem och de klädde sig i säck tyg, från de stora till de små.

Vi ser att folk i Nineve börjar tro på Gud och hur man fastar och klär sig enkelt. Man kan se det som att man lägger av med lyx och man lever enkelt. Det är intressant att så började det när Nineve omvände sig det var genom att tro på Gud och genom att sluta vara fin och leva i lyx att acceptera det enkla livet. Och vi kan se hur detta spred sig i alla samhällsskikt, från de stora till de små.

Jon 3:6.  Och det resulterade i att frågan kom till Nineves Kung, och han steg upp från sin tron och han lade av sin mantel, och han klädde sig i säck och han strödde på sig aska [han gick runt bland det värdelösa].

T o m Kungen lade av sin mantel och klev ner från sin Tron. Vi kan se att det här påminner om idag när vi inte har några rika högt uppsatta kungar utan det vi har det är ledare som lever som folket. Som är valda av folket, har enkla kläder och lever enkelt.

Jon 3:7.  Och man ropade och man sade i Nineve, på grund av kungens uppfattning, och man sade med kraft: Människor [Adam] och boskap, kor [fäkreatur] och får [småboskap], skall inte smaka något, inte utfodras och inte dricka vatten.
Jon 3:8.  Och människor och boskap må klä sig i säck tyg, och ni må ropa väldigt till Gud, och människorna må vända om från det onda och från våld [grymheter] som är i deras hand.
Jon 3:9.  Vem vet, kanske Gud backar och ångrar och återtar i efterhand sin vrede och vi förgås inte.

Och det blir kungens budskap, det blir så hela lagstiftningen läggs upp i det moderna samhället. Vi är alla i grunden enkla och skall leva enkelt, ingen är mer än någon annan och skall förse sig på andras bekostnad, och leva i lyx och lura andra med våld och grymhet.

Jon 3:10.  Och Gud såg vad de hade gjort för de vände om från sin onda väg, och Gud ångrade det som han talat, att han skulle göra med dem, och han gjorde det inte.

Det här gör intryck på Gud, att människorna omvänder sig, slutar med sin ondska och sitt våld och lever enkelt, och Gud räddar världen. Vi ser det här i den här berättelsen och så kommer det också att bli i verkligheten att genom att människorna omvänder sig så kommer Jorden att bestå. På samma sätt som Nineve inte förstördes.

Det är också intressant att i samband med beskrivningen av Nineve och hur det frälsas, läsa Upp 21 och 22, där vi får se Guds Jerusalem, som visar hur Gud verkligen vill ha det, och till sist kommer att göra det.

Det är intressant att läsa profetior som de här i en tid när ondskan gör framsteg på det vis den gör idag. Att det hela kommer att ända upp med att Gud kommer att frälsa världen. När vi vet det då kan vi känna trygghet. Det är inte hopplöst. Gud kommer att lösa det.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar