söndag 9 augusti 2015

minJesus

Jesus det stora ljuset


Om vi fortsätter i 1 Mos 1 så träffar vi på Jesus nästa gång i den 14 versen, där Gud gör, sätter, det stora ljuset på himlen. Det stora ljuset är Jesus.

Den traditionella översättningen ger:
1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.
1 Mos 1:15 <Trad:> Och det skall bli lysande kroppar på himlavalvet till att verkligen ge ljus på marken, och det blev så.
1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.
1 Mos 1:17 <Trad:> Och Gud satte dem på himlens himlavalv för att lysa på marken.
1 Mos 1:18 <Trad:> Och till att härska på dagen och på natten och skilja mellan ljus och mellan mörker och Gud såg att det var gott.
1 Mos 1:19 <Trad:> Och den 4:e dagen blev kväll och det blev morgon.

Den alternativa översättningen ger:
1 Mos 1:14 | <Alt:> Och Gud sade: Det skall bli lysande föremål i det väldiga namnets utbredda skikt, för att verkligen skilja livets vishet från den förvridna [motgångens] visheten och det skall göra så att det kommer och är till, för församlingarna och till perioder och till min omgång.
1 Mos 1:15 | <Alt:> Och det skall bli lysande föremål i det utbredda skiktet, till att verkligen åstadkomma härlighet [upplysning] på den fasta grunden, och det blev så.
1 Mos 1:16 | <Alt:> Och Gud gjorde de två väldiga [utvecklande] ljusen, det stora till att ha makten över livet [dagen], och det mindre till att ha makten i det vridna [motgången, natten], och de svaga.
1 Mos 1:17 | <Alt:> Och Gud satte dem på det väldiga namnets utbredda skikt till att verkligen åstadkomma härlighet [tända eld] på den fasta grunden.
1 Mos 1:18 | <Alt:> Och till att vara domare i livet och i det vridna [motgången] och livets visdom och dödens visdom och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:19 | <Alt:> Och den 4:e dagen blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

De två ljusen här det är Jesus och församlingen, och som vi vet finns det solen och månen, där månen reflekterar solen ljus, så är församlingen det som skall föra Jesus ljus vidare ut till dem som inte har mött Jesus, sprida hans budskap.

Den 4:e dagen som vi är på här är det 4:e årtusendet, alltså tiden från år 1000 f kr till år 0. Jesus föddes före år 0, man är idag överens om att det ägde rum mellan år 7 f kr och år 2 f kr. Alltså i det 4:e årtusendet. Vi ser alltså här att tidpunkten som vi talar är när Jesus kom och när hans församling senare bildades, den som spred hans budskap.

Vi kan också lägga märka till att här talas det om de två ljusen, de lyser tillsammans, har uppgiften tillsammans att sprida ljuset, men har ändå var sin del i uppgiften att sprida ljuset på dagen, livet, respektive på natten, det vridna, det som är emot.

Dagen är de som tagit emot Jesus, de som lever i hans ljus, Jesus är vårt överhuvud som troende, det är från honom som vi skall få vårt ljus, vårt liv, vår andliga styrka. Han är vår Herre.

Och församlingens uppgift är att sprida Jesus ljus vidare till dem som inte sett Jesu ljus tidigare, vår uppgift är att sprida evangelium.

Tillsammans har Jesus och församlingen uppgiften att skilja ljus från mörker, döma. Vi ser det här i Upp 20:4 där de som övervunnit vilddjuret och som skall regerar med Jesus under 1000 årsriket.

Det är också intressant att se stjärnorna här, de finns också och de är andra människor som sprider vishet, kunskap, men när solen går upp då bleknar alla andra stjärnor. Så är det med Jesus, han är så mycket större än alla andra vishets lärare och människor att hans ljus totalt tar över, över allt annat. Det räcker alltså att ha Jesus, då har man fullt ljus.

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst skall överflöda av levande ande [liv] och det strålande skall lysa över den fasta grunden, på grund av [uppburna av] närvaron av det väldiga namnets utbredda skikt.

Och här i vers 20 ser vi resultatet och det som också kom i verkligheten. Vi ser hur Jesus budskap kommer till hedningarna, de icke Judiska delarna (havet står för hedningarna) och nu när Jesus har kommit blir det liv bland hedningarna, och det var så det blev. Kristendomen erövrade det Romerska riket, däremot dog den ut bland Judarna, och det var det här som skulle hända det viste Gud, och det fanns redan i Guds frälsningsplan.

Paulus skriver om det här i Rom 11 och speciellt i Rom 11:11 – 12. Hur Guds budskap skall komma till Hedningarna för att sedan komma till Judarna.

Jesus själv talar om det i Mat 21:43. Där han talar till fariséerna och säger att Guds rike skall tas ifrån er och ges till ett folk som bär dess frukt.

Vi kan också se fåglarna här och det står för den Helige Ande, som föll på pingstdagen. Det var alltså här som Guds ande kom in på det speciella sätt som den kom på Pingstdagen. Vi ser att den kommer in i den del som tror, i församlingen, över marken (marken står för församlingen, Guds utvalda).

1 Mos 1:21 < Trad:> Och Gud skapade deras stora havsmonster och alla varelser, de levande smådjuren, som överflödade vattnet efter deras art, och alla bevingade fåglar efter deras art och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud skapade deras stora orm [drake, havsmonster] och allt liv, det levande myllret som överflödade, dem vilka som helst, det som gav hans del, allt det strålande till slut [i ytterkanterna], och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.


Resultatet av att Jesus kom in i historien här och kom med sitt budskap är att nu myllrar havet, den hedniska värden, av liv. Och vi ser att det inte skall vara likriktning, utan var och en skall vara på sitt sätt, som det står efter deras art.

Men vi ser också att nu dyker det stora havsmonstret, draken, ormen, upp, Mitt i det välsignade kommer något stort som inte bara har Jesu goda i sig och vi som vet vår historia vi vet att här kom den Katolska kyrkan in och likriktade och förde in sådant som inte hörde till det Jesus stod för.

1 Mos 1:22 <Trad:> Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll vattnet i havet och fåglarna skall bli talrika på marken.

Här har vi den första missionsbefallningen. Nu när Jesus och hans evangelium har kommit skall vi gå ut med det överallt.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar