måndag 17 augusti 2015

minJesus 11

Jesu försoning, Vedermödan och Guds rike upprättas

1 Mos 8:20 – 9:2, Offret och befrielsen, 1000 års riket inleds

1 mos 8:20 <Trad:> Och Noa byggde ett altare åt Jashve och han tog av alla rena boskapsdjur och av alla rena fåglar och han offrade offren på altaret.
| <Alt:> Och Herren [Noa] skapade förståelse för offret som hör till Jesus och han tog emot alla tysta [fogliga] som han lät rena och alla strålande [de undflyende] som han lät rena och han förintade ondskan genom offret.

Här kan vi se vad som kommer att hända i samband med att Jesus kommer tillbaka, och alltså i samband med att Noa har gått ut ur arken.

Och här finns två olika versioner.

Den traditionella översättningen som talar om att Noa tog från djuren, boskapsdjur, rena fåglar och offrade på altaret. Alltså i samband med Jesu kommande så kommer mänskligt lidande och också död.

Den andra versionen är den alternativa översättningen och där är det i stället Jesu offer som kommer människorna till del. Nu blir hans försoning en del av oss alla. Han gör oss rena och förintar ondskan.

Det är intressant vilken av de här två versionerna som kommer att hända på ingången till 1000 årsriket. Och som vanligt är det kanske så att det är båda som gäller.

Jesu försoning och död och uppståndelse kommer att komma oss alla till del men också så att vi måste ta detta sätt att leva till oss. Vi måste också vara beredda att ge upp vårt eget. Att ta på oss Jesu sätt att leva, och bli en del av honom. Ja t o m själva vara villiga att bli ett offer om så fodras i kampen för Guds rike. Det ingår i att vara troende, att vara som Jesus. Vi kan läsa om det här i Upp 6:9 – 11 när det 5:e inseglet bryts och vi får höra de som har blivit, slaktade, för Gudsordet och det vittnesbörds skull som de har. Det de får höra är att vänta ännu ett tag, tills skaran av deras medbröder har blivit full, de som skall dödas som de.

Fåglar står för andar och ande makter och även de är med. Även ande makter måste vara rena. De andar vi har i oss skall vara den helige ande från Gud och inga andra andar.

Vi kan också titta på allt det lidande som många fått gå igenom nu inför Guds rikes upprättande. Vi har Judarna under andra världskriget, och vi har många kristna i Mellanöstern idag som får lida för sin tro. Vi har de troendes lidande i Kommuniststaterna etc. Det har varit många lidande nu i samband med att Jesu återkomst står för dörren, och det är kanske här det står om det.

Det är många som talar om Vedermödan. Och här i vers 20, har vi kanske de ord som pekar på händelser i samband med det.

1 mos 8:21 <Trad:> Och Jashve andades in den välbehagliga doften. Och Jashve sade detta till sitt hjärta: Det här är fel, jag skall ta bort markens förbannelse framöver, den som beror på människan, för människan är ond från sin barndom. Jag skall inte mera döda alla varelser som jag har gjort.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] blåste ut en vilsam ande [atmosfär, doft]. Och Jesus [Jashve] sade till sitt hjärta: Det är fel, jag tar bort mänsklighetens förbannelse i fortsättningen, som ett resultat av den blodröde [Adam], för den blodrödes [Adam] hjärta är en herde för sina barn. Jag tar vidare bort allt levandes vidare förstörelse, såsom han välsignat mitt verk.

Det här leder till resultat. Här har Fredsriket kommit. Nu är det fridens ande, den välbehagliga doften. Vi kan vila i Gud. Och Gud bestämmer nu att förbannelsens tid skall vara slut. Nu blir det välsignelse i stället.

Det var alltså det offert som godkändes och som gjorde att detta hemska som hänt att Judafolket fördrevs inte skall upprepas. Nu när de är tillbaka i sitt land skall de få vara där.

Och vi ser här något mycket intressant i slutet på den Traditionella översättningen. Det står att Gud säger: Jag skall inte mer döda alla varelser som jag har gjort. Det här talar ju om evigt liv. Vi kommer inte mera att dö.

Det har naturligtvis en andlig betydelse, i Jesus har vi evigt liv. Men här kan det också ha en mera direkt fysisk betydelse. Det skall vara slut på det åldrande som oundvikligen leder till allas död.

Här har man metoder att stoppa åldrandet så att vi kan leva som fullvärdiga, hela tiden utan något egentligt slut på livet. Det här kan vi också läsa om i Jes 65:20.

Jes 65:20.  Det finns inte mera onda dagar där och gamla som inte lever hela sitt liv [fyller sina dagar], för den unges ålder är 100 år innan han dör, och har han fått sluta före 100 år är det värdelöst.

Det här är alltså något som vi hittar på flera ställen i Bibeln. Gud kommer alltså att se till att förlänga våra liv och ge oss fullvärdigare liv. Också rent fysiskt.

1 mos 8:22 <Trad:> Aldrig under jordens alla dagar skall sådd och skörd och köld och värme och sommar och vinter och dag och natt, ta slut.
| <Alt:> Aldrig under den fasta grundens [landets] alla dagar kommer styrka och förgrening och tystnad och ånger [medkänsla] och höjdpunkt och mogenhet och liv och tillbakagång [cyklisitet], ta slut.

Livet går nu vidare. Det goda livet som Gud nu har gett, och det innehåller

Sådd och skörd
Det man sår det får man skörda.

Köld och värme. Sommar och vinter
Livet går upp och ner. Styrka, utveckling men också tystnad och ånger over det man gjort.

Dag och Natt
Tider där ljuset, livets kunskap, får råda, men också tider där det går in i mörker och vi ser inte allt. Det kommer att vara höjdpunkter och tillbakagångar.

Och Det här med cyklisiteten, att den ena dagen inte är den andra lik, men lika fullt kommer allt igen, det kommer aldrig att ta slut. Livet är så här, det går upp och ner.

Men Jesu ande kommer att vara med oss och vi får från och med nu en tid av frid, Guds vilsamma frid.


1 mos 9:1 <Trad:> Och Gud välsignade Noa och han söner och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden.
| <Alt:> Och Gud hyllade Herren [Noa] och hans lärjungar och sade till dem: Var fruktsamma och överflöda och fullfölj den fasta grunden.
.
Det här tillståndet som vi lever i när vi lever i Jesus det är ett välsignat tillstånd. Det är så här Gud vill att vi skall ha det. Och här kommer missionsbefallningen igen. Det är det här Gud vill att alla på Jorden skall ha. Hela Jorden skall uppfyllas av detta Budskap, om denna seger som Jesus gav oss.

1 mos 9:2 <Trad:> Och fruktan och modlöshet för er är över alla djur på marken och över alla fåglar i himlen och i alla som rör sig på marken och i alla fiskar i havet, i er hand har de getts.
| <Alt:> Och vördnad och underkastelse för er är över allt levande på den fasta grunden [i landet] och över allt de strålande i himlen och genom allt som rör sig i mänskligheten och genom allt som förökar sig i livet, i ert herravälde [omvårdnad] har de getts.

Och djävulen är besegrad, ja allt som inte svara upp till det liv som Gud vill att vi skall ha det är besegrat. I Jesu namn har vi segern ja makten över allt detta och allt skall underordnas Jesus.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar