söndag 30 augusti 2015

minJesus 24

Jesus skall bli Fredshärskare

Vi går vidare och tittar på profetior som talar om Jesus och i Jes 9:1 – 7 har vi en profetia som talar om födelsen av messias. Hans väg går över hedningarna och att Fredsriket skall vila på honom.

Jes 9:1 För ångestens mörker [mörkret som leder till ångest] skall tas bort, det gamla kommer att försvinna, i Sebulons [deras boning, boning] land och Naftalis [brottas, bäva, bi kaka] land. Det kommer en härlig havs väg som går över Jordan [sänka], Galiléen [cirkel, gränsland, kust] Hednafolken.

Sebulons och Naftali land det är landet där Nasaret och Kapernaum ligger.

Vi ser en intressant skrivning om en härlig havs väg. Havet står för Hedningarna och det innebär att Jesus skall komma till Israels folk genom Hedningarna. Vi ser också att vägen skall gå över Jordan, Galiléen och Hednafolken, och där kan vi se hur Jesus döptes i Jordan, började sin verksamhet och hade sin bas i Galiléen och hur hans frälsning sedan kom till Hedningarna. Och genom att det ståt ”går över” så ser vi att slutmålet är inte hednafolken.

Jes 9:2 Det folk som går i mörker, skall se [ser] ett stort ljus, upprätta i dödens land, ljus som förkunnar den högste.
Jes 9:3 Du låter de stora människoskarorna glädja sig åt mig, glädja sig inför ditt ansikte, som man gläder sig vid skörden, och som man gläder sig när man fördelar byte.
Jes 9:4 Ty du krossar hans bördas ok, och hans ryggs piska, tyrannens spira över honom, som i Midjans dag.
Jes 9:5 Ty alla soldat stövlar, ondskans krigare och kläderna vältrade i blod skall brännas upp, tillintetgöras av eld [en kvinna].

Det rike Jesus kommer med är fantastiskt och blomstrande och där skall inte vara någon tyranni, och alla krig är slut.

Jes 9:6 Ty ett barn har fötts åt oss, en son har getts åt oss, och riket skall vara på hans skuldror, och man skall ge honom namnet: Underbar rådgivare, Väldig Gud [Den väldige], Evig Fader, Frids [Freds] härskare.
Jes 9:7 För han styr med omsorg [För hans rike blir stort], och på friden [freden, välståndet] finns inget slut, på Davids tron och hans kungarike, ty han upprätthåller och dömer i rättfärdighet, från nu och i evighet, folkskarornas Jesu [Jashves Sebaots], nitiska kärlek, gör detta.

En freds härskare är det som skall födas och han skall vara underbar och väldig och en evig fader, och det skall inte vara något slut på hans regering. Han skall vara en fortsättning på Davids kungarike och tron

Och återigen har vi ett ord att trösta oss med när vi ser oss runt om i världen idag. När vi ser hur hopplöst allt ser ut och hur ondskans krafter går framåt, då får vi läsa profetior som denna och veta att Guds plan är att Jesus skall ge oss Fredsriket. Han skall bli vår härskare. Det skall komma även om det ser motigt ut ibland.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar