tisdag 20 september 2016

De 7 församlingarna 3,
Smyrna,
Den första Hedna Kristna tiden

Efter den Judiska tiden och den Judisk Kristna församlingen kom Den Första Hedna Kristna församlingen. I Upp 2:8 - 11 kan vi läsa om Smyrna som är den Första Hednakristna församlingen.

Smyrna betyder krossad och det är samma ord som i Myrra. Det kan alltså som kryddan Myrra ses som en värdefull församling samtidigt som den var krossad och full av lidandeOch så vet vi att det var i den första Hednakristna tiden.


Att frälsningen skall komma till Hedningarna kan vi läsa om redan i 1 Mos 1:20 där det står om livet i vattnet. Det är de Hedna Kristna församlingarna som kom efter Jesus. Jesus var det stora ljuset i versarna innan (1 Mos 1:14 - 18). Och vattnet är en bild på Hedningarna.

Upp 2:8. Och skriv detta till Smyrnas församlings ängel [budbärare]. Den förste och den siste, han som var död och lever, säger:

Det är Jesus som uttalar sig här. Han som äger livet och har besegrat döden.

Upp 2:9. Jag vet dina gärningar och nöden [plågan, förföljelsen] och fattigdomen, men du är rik, och förtalet från dem som säger att de är Judar utan att vara det, utan de är Satans synagoga [församling].

Den här församlingen skall ha problem med det Judiska. Och vi vet från Pauli brev och Apostlagärningarna, att det var en kamp mellan dem som ville att Hedningarna skulle leva som Judar och dem som ansåg att Hedningarna var frälsta ändå utan att följa hela lagen.

Men vi ser här att Den här typen av resonemang, att Hedningarna skall följa hela lagen, kommer från Djävulen, han som vill fördärva Guds församling.

Och alla sådan här tankar blev utrensade vid det möte som hölls i Jerusalem. (Apg15) Och där man slog fast att Hednakristna inte behövde hålla hela den Judiska lagen.

Vi ser också att det är en församling under förföljelse och det var stundtals mycket förföljelse i det Romerska riket av de Kristna, som många gånger blev martyrer.

Upp 2:10. Du skall inte frukta någon som vill se dig lida, Djävulen vill kasta er i fängelse för att pröva er och ni skall ha 10 dagars nöd [plåga, förföljelse]. Men var trofast in till döden så skall jag ge dig livets krona.
Upp 2:11. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna. Den som segrar skall aldrig skadas av den andra döden [den andres död].

Här får vi åter se att det skall vara en tid av förföljelse och fängelse och t o m Död. Men det skall inte skada dem för de har ju Jesus.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar