lördag 17 september 2016

De 7 församlingarna


De 7 församlingarna i Upp 2 och 3 är en profetia på den utveckling som den Kristna kyrkan skall ha genom åren från Jesu tid fram till idag. Det kan vi konstatera när vi går igenom dem. Vi kan vidare konstatera att vi idag har kommit till Laodicea, Alltså den sista och därmed är vi också inne i den sista tiden före Jesus återkomst.

De olika församlingarna representerar olika perioder i den Kristna kyrkans tid.


Den 1:a församlingen är Efesos och det betyder älskad och önskad och står för den första perioden. Den första Judisk Kristna församlingen. Men vi ser när vi läser den delen att den skall ta slut. Jesus skall flytta sin ljusstake från den precis som det blev.

Den 2:a församlingen är Smyrna och det betyder krossad och står för den första Hednakristna församlingen. Den hade mycket förföljelse men tack vare den bredde Kristendomen ut sig och tog över hela Romarriket.

Den 3:e församlingen är Pergamon och det betyder blandäktenskap och det representerar den Romersk Katolska kyrkan som kom på 300 talet och som blandade in annat än den rena kristna tron.

Den 4:e församlingen är Tyatira och det betyder ständigt återkommande offer eller som man också kan säga uppoffring av arbetskraft, och den står för Islam. Denna religion som avskaffade Jesu offer, hans offerdöd för alla våra synder. Och gjorde hela religionen till ett eget arbete på sin frälsning. I Islam finns ingen försoning utan man kan bara hoppas på att Gud godkänner en vid domens dag.

Det kan tyckas konstigt att Jesus har med en så Jesus fientlig religion som Islam i sina församlingar. Men då vill jag peka på att också Judas Iskariot fanns bland de 12. Här var det alltså lika dant. Och Jesus visste det här från början.

Den 5:e församlingen är Sardes och det betyder ”en rest” och den står för de reformations kyrkor som uppstod runt 1500. De kom inte hela vägen fram och det är det Jesus har emot dem.

Den 6:e församlingen är Filadelfia och det betyder Broders Kärlek, och är den väckelserörelse som gick genom Kristenheten på 1800 och 1900 talet. Den kännetecknades av kristen hängivenhet och uppoffringar för Guds sak och hjälp till andra människor.

Den 7:e församlingen är Laodicea och det betyder folkstyre, alltså Demokrati och det är den Demokratirörelse som vi ser idag. Där man tror att om alla har allmänna val och majoriteten bestämmer så blir allt bra. Men så är det inte och det är därför som Jesus säger att han skall utspy den ur sin mun.

Förutom Demokrati behöver vi också Jesus och hans frälsning och sanning.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar