torsdag 22 september 2016

De 7 församlingarna 5,
Pergamon,
Den Katolska kyrkan


Pergamon motsvarar den Katolska kyrkan det ser man när man läser vidare i brevet. Vi ser det också på att det kommer tidsmässigt när den katolska Kyrkan kom in i historien.

Pergamon betyder ”blandäktenskap” på samma sätt som den Katolska kyrkan blandade in annat än den rena Jesus tron.


Upp 2:12. Och skriv till ängeln [budbäraren] för [i] Pergamons församling: Detta säger han som har det skarpa tveeggade svärdet:

Här får vi se Jesus som kommer med sitt ord. Det ord som både dömer och välsignar. Det har två eggar.

Upp 2:13. Jag vet dina gärningar och var du bor, där Satans tron är. Och du bär mitt namn och förnekar inte min tro, även i de dagarna när Antipas mitt tillförlitliga vittne dödas [dödades] bland er, där Satan bor.

Pergamon ligger i Rom. Det var den plats som på den tiden ansågs speciellt vara ondskans säte, Satans tron, där låg ju det hemska Romerska rikets huvudstad. Och Pergamon skall alltså också ligga där. Och det gör ju just den Katolska kyrkan den har sitt huvudsäte i Rom.

Upp 2:14. Men jag har något mot dig, eftersom du å andra sidan håller fast vid Balams läror, som lärde Balak att åstadkomma förargelse inför Israels barn, att äta avgudaoffer och bedriva hor [avgudadyrkan].

En av de saker som kom in med den Katolska Kyrkan det var dyrkan av annat, att ha annat vi sidan om Jesus som Helgon etc. Ja, Avguda dyrkan med andra ord. Och det gillar Jesus inte hos den Katolska kyrkan.

Upp 2:15. Du har dessutom också det att du är stark i [håller fast vid] Nikolaiternas lära som jag avskyr.

Nikolaiternas lära var att ha Hierarkier, alltså Kardinaler, Påvar, Biskopar etc. som var de som hade makten. Och det vet vi förstärktes med den Katolska kyrkan. Och det avskydda alltså Jesus.

Upp 2:16. Omvänd dig, om inte kommer jag strax till dig och skall föra krig mot er med min muns svärd.
Upp 2:17. Den som har öra han hör vad anden säger till församlingarna, Den som segrar, till honom skall jag ge att äta från det gömda [hemliga, skylda] mannat, och jag skall ge honom en vit [skinande] sten, med ett nytt namn skrivet på som ingen vet utom mottagaren.

Här talas det om det gömda mannat och vi vet att när Israels barn vandrade genom öknen så fick de manna av Gud. Det här är alltså något som pekar på den Katolska kyrkans roll att föra Kristendomen genom årtusendena fram till våra dagar. Och då kommer Gud att ge dem mat under tiden. En tid som inte alltid är lika fantastisk utan i långa stycken kommer att vara en öken vandring.

Och vi ser också att mannat skall vara gömt. Den gudomliga maten är inte alltid så tillgänglig i den Katolska kyrkan bland alla ceremonier etc. Men det finns alltså människor där som hittat Guds bröd. Mannat. Och lever som Gud vill.

Vi ser också att de skall få en vit sten. Det är alltså en fast församling som kommer att hålla sig länge. De är som sten, den fasta klippan, och den är dessutom vit. Jesu rena färg. Fast vi vet att den katolska kyrkan inte alltid varit som den ska så finns alltså människor där som Gud anser som rena. Och Jesus tar hand om dem. Och han är Domare, sätter namn på var och en.

Men vi ser att ingen skall få veta namnet. Och det innebär att Jesus har förlåtit, och domen är något som är mellan individen och Gud. Man är rena genom Jesu renhet.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar