onsdag 21 september 2016

De 7 församlingarna 4,
Den 2:a Basunen,
En tid av lidande

Som vi skrev tidigare så är Basunerna bilder på det som händer vid de olika församlingarnas tid. Och bilden med en Basun är en bild på det Evangelium som ropas ut i Världen. Det är det som är församlingens uppgift.

Den 2:a Basunen motsvarar den första Hedna Kristna tiden, det motsvarar alltså Smyrna församlings tid, och det är en tid av lidande, men också av seger.


Upp 8:8. Och den 2:a ängeln [budbäraren] trumpetar [blåser i basun] och liksom ett väldigt berg, med brännande eld, kastas i havet, och följden är att en tredjedel av havet blir blod.
Upp 8:9. Och en tredjedel av varelserna i havet dör, de som har liv [själar, andar], och en tredjedel av skeppen förstörs.

Kristendomen kom till hedningarna precis på samma sätt som ett väldigt berg kastades i Havet. Havet är en symbol på hedningarna. Och havet blev till Blod.

Och havet blev till blod, det blev hemska tiden. Och vi vet den förföljelse som drabbade de kristna. Smyrna församling som var den andra församlingen och den första Hedna Kristna var just en församling i förföljelse.

Skepp står för enskilda församlingar och de får också problem med sin verksamhet.

Och att de är de frälsta som drabbas ser man på att det är de varelser i havet som har liv som drabbas. De som har liv är ju de som fått livet av Jesus. Så åter igen ser vi alltså förföljelsen av de Kristna.

I det här sammanhanget kan det vara intressant att citera ur Daniels bok det 2:a Kapitlet, Det är Kung Nebukadnessar som drömt om en stor Bildstod.

(Tyvärr har jag inte den här delen i egen översättning utan citerar här 1917 års översättning)
31.Du, o konung, såg i din syn en stor bildstod stå framför dig, och den stoden var hög och dess glans övermåttan stor, och den var förskräcklig att skåda. 
32.Bildstodens huvud var av bästa guld, dess bröst och armar voro av silver, dess buk och länder av koppar; dess ben voro av järn
33.dess fötter delvis av järn och delvis av lera
34.Medan du nu betraktade den, blev en sten lösriven, dock icke genom människohänder, och den träffade bildstoden på fötterna, som voro av järn och lera, och krossade dem
35.Då blev på en gång alltsammans krossat, järnet, leran, kopparen, silvret och guldet, och det blev såsom agnar på en tröskloge om sommaren, och vinden förde bort det, så att man icke mer kunde finna något spår därav. Men av stenen som hade träffat bildstoden blev ett stort berg, som uppfyllde hela jorden.

Här ser vi just samma sak hur en stor sten rivs loss och krossar hela bildstoden. Bildstoden var de stora rikena som fanns från Daniels tid och t o m Romarriket som var det sista och det var det som krossades av stenen.

Vi kan läsa vidare från Dan 2:

44.Men i de konungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt icke skall bliva överlämnad åt något annat folk. Det skall krossa och göra en ände på alla dessa andra riken, men självt skall det bestå evinnerligen; Ps. 2:8 f. 110: 1 f. 110:6. Dan. 7:14. 7:27. Mik. 4:7.
45.ty du såg ju att en sten blev lösriven från berget, dock icke genom människohänder, och att den krossade järnet, kopparen, leran, silvret och guldet. Så har en stor Gud uppenbarat för konungen vad som skall ske i framtiden, och drömmen är viss, och dess uttydning är tillförlitlig."

Den stora stenen är alltså Jesus och hans rike och det är alltså samma sak i den 2:a basunens versar, där finns också en sten. Det är Jesus, som den fasta klippan, som tar över hela den hedniska världen, och som vi ser i Daniel, besegrar Romarriket. Det sista riket i Bildstoden som Nebukadnessar såg.

Och tänk Romarriket blev besegrat av Jesus. Det var han som blev kung till slut i Rom och herre över hela detta Rike. Så hade bara Judarna lugnat sig så hade de fått vara med om denna fullständiga seger. I stället för det nederlag som de fick uppleva när de försökte riva sig loss från Romarriket på egen hand.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar