fredag 17 november 2017

Ändetiden 263,
Harmagedon är konflikten med Gaza och Hamas som just nu pågår


Nu kommer vi till ett verkligt intressant ställa. Harmagedon är något som många ser framför sig och som man säger ska komma, men det är igång idag.

Ordet Harmagedon i Upp 16:16 hänger samman med ordet Hamongog i Hes 39:13. Och det är alltså det, som utspelar sig mellan Israel och Hamas i Gaza remsan, som är Harmagedon.

Vi ser det alltså idag, det pågår, men det är inte färdigt än.


Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}


Många som talar om Harmagedon associerar det med Megido slätten i norra Israel. Men ”Har” som inleder namnet betyder berg. Och på Megido slätten finns inget berg.

Då är kopplingen till Hamongog som omtalas i Hes 39:11 betydligt intressantare. Man inser likheten mellan Harmagedon och Hamongog när man vet att i Hebreiska så skrivs ofta inte vokaler ut och dessutom förändras Namn när de  går mellan olika språk, som här där det gått från Hebreiska till Grekiska.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Just nu pågår konflikten med Araberna runt Israel. Den har pågått nu sedan Israel bildades. Och den har tagit sig olika former under åren. Men Jesus har varit med Israel hela tiden.

Det är den konflikten som beskrivs i Hes 38 och 39. Och som här har kommit till stadiet där Palestinierna styr Gaza remsan. Gaza remsan är ju området som ligger öster om havet som det står.

Det är intressant för då vet vi var vi är i den här berättelsen om Gog. Vi har passerat Hes 39:11, för Självstyret upprättades 2015 och det är 15 år sedan idag.

Så det som gäller nu det är det som står i Hes 39:11 – 39:29 och som ändar upp i

Hes 39:28 Och de vet att jag är Jesus Guds son [Jashve Gud], i det jag uppenbarar dem för hedningarna [folken], och jag samlar in dem på deras mark och jag lämnar dem inte, för de skall vara där [för deras namn].
Hes 39:29 Och inte mera låter jag dölja mitt ansikte för dem, eftersom jag har utgjutit min ande över Israels folk [hus], säger Herren Jesus [Jashve].

Här ser vi hur det ska sluta. Det ska sluta med att Israel blir ett tecken för Hedningarna, oss som inte är Judar där vi ser att det är Jesus som är den verkliga Guden, för han har samlat Israel och fortsätter att samla dem till det som är deras land.

Och fast Araberna har gjort allt för att stoppa det så har de inte lyckats. Här har vi facit. Vi kan läsa sista kapitlet i boken så att säga.

Och vi ser hur Israel ska fyllas med Jesu Ande. Och hur han ska vara med dem i fortsättningen. Israels land är deras och ingen ska någon sin kunna ta det ifrån Israels folk.

Karl Håkan



3 kommentarer:

  1. Om du med Harmagedon menar tvistefrågan mellan israel och araberna och förväntar dig en slutlig uppgörelse, där muslimer är övertygade om, att Allah är den sanne guden och de därför lockas in i "den stundande striden", då har ju de tusen åren redan passerat.
    Inte skall väl JHVH, israels och de kristnas Gud, låta domen drabba två gånger? Upp.20:8-9

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tog bort kommentaren, då Bibeltexten blev fel.

      Nu gäller saken Hes.39:11, som du påstår redan har inträffat.
      Når såg du Gogs larmande hop tillintetgöras och bli begravd i "De framtågandes dal"?

      Din tidsangivelse haltar något.

      Radera