måndag 20 juli 2020


Den Andliga världen 2,
Den stora Kyrkan är som ett Havsmonster


Vi möter den här Stora Kyrkan redan i 1 Mos 1.

1 Mos 1:21 < Trad:> Och Gud skapade deras stora havsmonster och alla varelser, de levande smådjuren, som överflödade vattnet efter deras art, och alla bevingade fåglar efter deras art och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud skapade deras stora orm [drake, havsmonster] och allt liv, det levande myllret som överflödade, dem vilka som helst, det som gav hans del, allt det strålande till slut [i ytterkanterna], och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.


1 Mos 1 är en beskrivning på Guds Andliga skapelse, där vi finner mycket sanningar om den Andliga skapelse som Gud har gett oss.

Havet är en symbol på Hedningarna alltså de Icke Israeliska folken. Och att Gud skapar ett stort havsmonster visar just på att i hednavärlden skulle Gud skapa andligt liv i form av en stor en kyrka,

Men Gud visste att den också skulle bli ett tillhåll för onda Andar och annat som inte ska vara i en kyrka, och det är därför som det kallas havsmonster, eller orm, eller drake (olika översättningsmöjligheter).

Men vi ser också att förutom den stora Kyrkan så finns andra kyrkor, som det står ”alla smådjur som överflödar vattnet.” Och det är något som vi hittar också i Upp 17 och 18 där det beskrivs som hennes döttrar, (Vi kommer till det längre fram)

Och här i Upp 17 får vi alltså möte den här stora Kyrkan igen, och här ska Gud visa oss vad han kommer att göra med henne. Det som också är intressant är att här möter vi redan i den första versen begreppet ”de många vattnen.” Och i 1 Mos 1 mötte vi också vatten i form av Havet. Det är alltså samma kyrka, kyrkan för hedningarna.

Upp 17:1 Och en av de 7 änglarna [budbärarna], de som har de 7 skålarna, kommer och talar till mig och säger åt mig: Kom hit jag skall visa dig den stora skökans straffdom, hon som sitter över de många vattnen.
Upp 17:2 Med henne horar [dyrkar avgudar] konungarna [de styrande] på jorden, och de som bor på jorden är druckna av hennes otukts [avgudadyrkans] vin.

Men här i Upp 17 får vi ut mera av det hela för här står de många vattnen, alltså det var en stor samling av hedniska länder. Och vi möter också konungarna i Plural, alltså samma sak, flera länder, och så har det varit genom historien. Den Romerska kyrkan har suttit över många länder som en överordnad enhet.


Karl Håkan







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar