tisdag 7 juli 2020


Översättning av Jes 34:1 - 8
2020 07 07

Här är en nyöversättning som jag just gjort av Jes 34:1 – 8. Och som vanligt brukar mina översättningar vara lite annorlunda än de vanliga. Orsaken till att jag gjorde den var att jag tyckte Jes 34:4 lät lite konstig i den vanliga översättningen.

Varsågod:


Jes 34:1. Folk [hedningar] kom nära för att lyssna och nationer [samhällen] hör, må jorden lyssna och hela världen och alla dess barn [allt den producerar].
Jes 34:2. För Jesu [Jashves] vrede är över alla folken [hedningarna], och vrede är över hela deras skara, deras hålor [flammor av ilska, krypin] ges dem till döds [slakt].
Jes 34:3. Och deras dödade [orena] kastar han bort och deras lik till att förgås [genom deras skuld}, och bergen täcks av deras blod.
Jes 34:4. Och hela himmelsskaran samlas och himlen öppnas [uppenbaras, visas] såsom en bokrulle, och hela deras skara förminskas [görs] såsom ett uselt [misslyckat] löv från vinstockar och liksom skam [föraktat], såsom lögn [träldom].
Jes 34:5. För mitt svärd skakar [terror] i himlen, se det faller ner över det röda [Edom], och över förbannelsernas folk till dom.
Jes 34:6. För Jesu [Jashves] svärd är moget med blod, dess fett från märg och från bockars blod, fullvuxna bockar, från kronhjortars [starka män, baggars] njurar, för det är offer till Jesus [Jashve] på klippan och stor slakt i det röda landet [i Edoms land]
Jes 34:7. Och vildoxar faller och med dem deras folk och mäktiga folk sviker dem, och deras land skakar av blod och deras mark göds [förnyas] av smörja [fett].
Jes 34:8. För det är hämndens dag från Jesus [Jashve], ett belöningens år för Sions försvarare.

I översättning av

Karl Håkan

(Etiketter: Översättning, Nyöversättning, Jes 34:1 – 8, Jesaja)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar