lördag 25 juli 2020


Den Andliga världen 7,
Den Katolska kyrkan är en fortsättning på Romarriket



Den katolska kyrkan är en fortsättning på Romarriket. Det var Romerskt tänkande som gick vidare. Det Kristna blev en del av det Romerska. Och Romersk lag blev grunden för lagstiftning också hos oss. Romerska gudar blandades in i den Kristna tron genom att omforma dem med Kristna namn och genom Kristna högtider.

Upp 17:5 Och på hennes panna var ett hemligt [mystiskt] namn, det stora Babylon, moder till de prostituerade och jordens avgudadyrkan [gräsligheter].


Att något står på pannan brukar i Bibeln stå för att det är det som upptar ens sinne. Det man följer. Och här ser vi att det står ”Det Stora Babylon”, i pannan på kvinnan. Och som vi skrev tidigare så var Babylon vid den här tiden ett täcknamn för Romarriket.

Kvinnan som vi ser här, hon som sitter på Vilddjuret är alltså en fortsättning på Romarriket. Det är Romarriket som upptar hela hennes tänkande och är fokus i hennes handlande.

Och det vi också ser här är att det är en hemlighet. Det är alltså inte uppenbart och Kyrkan försöker dölja det. Men sanningen är alltså att det är så. Den Katolska kyrkan är en fortsättning på Romarriket.

Och vi som lever idag vet att så blev det med Den Katolska kyrkan. Den blev som Romarriket och blev som en fortsättning på det Romerska och den styrde över de olika länder som fanns i Europa genom århundradena. Ända fram till dess Luther och andra reformatorer bröt sig loss och på så vis knäckte Roms makt.

Och man gick t o m så långt att man förklädde Romerska gudar och firandet av dem med Kristna högtider som t ex Julen som härstammar från Romerskt avgudafirande. Likaså var upphöjandet av Maria och firandet av henne en fortsättning på Romerska gudinnor som kläddes i Kristen form så att Jesu moder som ju är en vanlig människa, i den Katolska tron fick Gudomlig natur och skulle tillbes och så är det ju en idag med Mariadyrkan.

Men även i de kyrkor och de stater som kom efter Reformationen så fanns fortfarande det Romerska tänkandet kvar. Den Romerska lagen låg som likare och inspiration för länderna etc.

Och ända fram på 1900 talet kunde man höra hur det Romerska togs upp som förebild i vår västliga värld.

Karl Håkan






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar