söndag 26 juli 2020


Den Andliga världen 8,
Den Katolska kyrkan är moder till de Andra Kyrkorna


Ur den Katolska kyrkan har det kommit andra kyrkor, men de har inte lyckats frigöra sig helt från det som fanns i den Katolska kyrkan.

Både Gudstjänstfirandet och högtiderna är i stora delar ett arv från den Katolska tiden också i våra kyrkor idag. Och utan pengar kan dagens Kyrkor inte existera en sanning som gäller speciellt idag.

Det är därför som Bibeln kallar den Romersk Katolska kyrkan för moder till de prostituerade, alltså de andra kyrkorna, som kommit ur den och som också har gått snett. Gud visste att mycket av felen skulle finnas kvar också i dem.

Upp 17:5 Och på hennes panna var ett hemligt [mystiskt] namn, det stora Babylon, moder till de prostituerade och jordens avgudadyrkan [gräsligheter].


Och vi har alltså mycket kvar i vår Protestantiska Kristendom som kommer från den Katolska kyrkan. Vi firar t ex Jul fast det kommer från en Romersk avgudafest. Vi hade den också här i Norden i en annan form och då kallades den Midvinterblot.

Låt oss titta på Jul och se vad det egentligen är vi firar.

Många av traditionerna som vi har, har just anknytning till Midvinterbloten. Jultomten är t ex röd. Det är slaktaren som blivit nerstänkt med blodet från Djuren.

Vi har en Julgran. Det är trädet som man hängde upp köttet i när det skulle häng möras. Det är därför som vi dekorerar granen också för så var det ju. Där hängde köttbitarna.

Och det är därför som vi har Julklapp. Det är gåvan som delades ut för att alla skulle ha något att äta nu när man slaktat. Det sägs att man klappade på dörren och så slängde man in en köttbit. Därav namnet Julklapp.

Och namnet Jul kommer av Jöl, Alltså en våt plats och har med blodet att göra. Det som alltså rann ut.

hela vårt Julfirande är ett hedniskt firande som man satt en Kristen stämpel på för att det skall låta bättre. Och som vi vet idag så föddes inte Jesus på Julen. Nej det sägs att han föddes på hösten, någon gång i september – oktober. Det kan man räkna ut med hjälp av Johannes döparens födelse och när Johannes döparens far fick löftet om en son.

Så att fira jul som vi fortfarande gör är egentligen alltså hedniskt och det gör vi i alla olika Kristna sammanhang.

Och så här är det alltså i många avseende. Kristna gudstjänster följer också i många avseende gamla mönster som också kommer från den Katolska tiden. Vi har bara bitvis lyckats göra oss fria från det Katolska

Ceremonier och ämbeten och auktoritet är många gånger viktigare än Ande och Liv. Det beror kanske på att det är enklare att följa ceremonier än att vara så helöverlåten att vi får en kyrka med Ande och Liv.

Och likaså är pengar viktiga, kyrkor är som företag, de ska gå med vinst. Förlustföretag går i konkurs och får läggas ner. Det är regeln i dagens samhälle som vi lever i och den gäller också i våra Kyrkor. Det här gör att Kyrkan, från att vara Jesu redskap lätt övergår till att bli ett företag som drivs så att man ska få in pengar till verksamheten.

Karl Håkan






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar