lördag 13 februari 2021

Guds frälsningsplan 16, Det första Andliga livet

 

Guds frälsningsplan 16,
Det första Andliga livet
 

Det första livet var stationärt. Det var växter, och det är precis som det är med den lag som Mose fick. Lag är något stationärt, den ändrar sig inte utan står kvar som den var som växterna som står kvar där de planerades.
 
Livet som Gud alltså skapade här på tredje dagen, tredje årtusendet, var livet som byggde på lagen.
 
1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: Det glittrande, som ger kraft, skall komma fram på den fasta grunden, fruktbärande stadgar som ger min väg [förgrening], till vem som helst av de våra, som därmed får styrka i sig, på den fasta grunden, och det blev så.
 
Laggärningar är något som ofta pratas ner idag. Men ändå var det den första formen av liv som Gud skapade.
 
Och jämför man med det som fanns innan, där allt var tillåtet, lögn var lika som sanning, Mord var helt OK, Ingen ägde något för alla bara tog det de ville.
 
Ja så här kan man gå vidare och se att det som fanns var total kaos. Inga riktlinjer fanns, och Gud fick alltså börja med att sätta upp normer som gjorde att samhällena började fungera. Att laglösheten upphörde.
 
Men med enbart lag får vi inte ett fungerade samhälle. Ett samhälle som fungerar ska ha både lag och förlåtelse. Det är då vi får ett sunt samhälle där sanning råder. Men det här att lagen nu kom var alltså första steget.
 
Den här beskrivningen av lagen som andligt liv kan verka konstigt för en Kristen, men det är alltså Gud som skriver det här i Bibeln och det visar alltså Guds syn på det som hände.
 
Karl Håkan
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar