måndag 15 februari 2021

Guds frälsningsplan 18, Jesus kommer

 

Guds frälsningsplan 18,
Jesus kommer
 

Jesus är det stora ljuset och han föddes runt år 7 f kr. Alltså i det 4:e årtusendet. Ser man skapelseberättelsen som den Fysiska skapelsen, där solen skulle ha skapats på 4:e dagen, så är det här förvånande. Hur kan Gud ha skapat ljuset utan att skapa solen, det går inte ihop sig.
 
Men ser man det som den Andliga skapelsen då faller det här på plats, för vi vet att redan före Jesus fanns Guds Ande hos människorna och Gud var verksam och ljuset fanns, men när Jesus kom första gången för att predika sitt budskap och lida, dö och uppstå. Det var då det verkliga ljuset kom, det Stora Ljuset. Solen bildlikt talat.
 
1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.
| <Alt:> Och Gud sade: Det skall bli lysande föremål i det väldiga namnets utbredda skikt, för att verkligen skilja livets vishet från den förvridna [motgångens] visheten och det skall göra så att det kommer och är till, för församlingarna och till perioder och till min omgång.
1 Mos 1:15 <Trad:> Och det skall bli lysande kroppar på himlavalvet till att verkligen ge ljus på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och det skall bli lysande föremål i det utbredda skiktet, till att verkligen åstadkomma härlighet [upplysning] på den fasta grunden, och det blev så.
1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.
| <Alt:> Och Gud gjorde de två väldiga [utvecklande] ljusen, det stora till att ha makten över livet [dagen], och det mindre till att ha makten i det vridna [motgången, natten], och de svaga.
 
Det är också intressant att notera här att det faktiskt inte står Solen. Utan det står just det Stora ljuset. Man ska alltså inte se Jesus som någon Solgud, utan ljust den som kom med det stora ljuset, det stora revolutionerande Budskapet, Evangelium.
 
Att Jesus inte är Solguden utan Guds son det kan vi läsa i 1 Mos 2:4
 
1 Mos 2:4 <Trad:> Detta är berättelserna om då himmelen och jorden skapades, det är Guds Jashves verk, jord och himmel.
| <Alt:> Dessa berättelser är om då det väldiga namnet [det fantastiska livet] och den fasta grundens skapades, det är Jesus [Jashve] Guds sons resultat, en fast grund och ett väldigt namn [ett fantastiskt liv].
 
Här i den alternativa översättningen finner vi just att det var Jesus Guds son som skapade. Att Jeshve alltså YHWH, som det står i Hebreiskan, är Jesus, det var något som Jesus själv bekräftade, han var med från begynnelsen.
 
Och i Hebreiskan kommer just Eljashim efter, alltså ordet för Gud, och det är så man sätter det när man talar om någons son. Resulterat blir alltså Jesus Guds son.
 
Så åter ser vi när vi tittar på Skapelseberättelsen som den Andliga skapelsen då faller pusselbitarna på plats och vi ser Guds Plan, hur han skulle frälsa människan, något som han alltså skrev ner redan i Bibelns första kapitel, som skrevs någon gång för 4000 till 3500 år sedan.
 
Vilken seger, och Gud har följt denna sin plan det kan vi se som lever idag i slutet på Guds frälsningsplan.
 
Karl Håkan
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar